Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini • przepis • składniki • przygotowanie
Ekspresowe mascarpone z aromatycznymi jabłkami i idealnymi ciasteczkami cantuccini! To propozycja, której nie sposób się oprzeć. Jeśli raz spróbujesz, już zawsze będziesz wracać do tego smaku!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY JABŁKA
Jabłka myjemy, kroimy w ósemki i usuwamy gniazda nasienne.
PODGRZEWAMY CUKIER, MASŁO I JABŁKA
Masło i cukier podgrzewamy na patelni o dużej średnicy do chwili, gdy cukier zacznie się lekko karmelizować. Dodajemy cząstki jabłek i cynamon. Dusimy przez ok. 3 minuty, a następnie dodajemy sok jabłkowy i gotujemy do miękkości.
PRZYGOTOWUJEMY ŚLIWKI
Śliwki odsączamy z syropu i kroimy drobno. Opcjonalnie skrapiamy niewielką ilością rumu.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MASCARPONE
Mascarpone przekładamy do miski. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i za pomocą ostrza noża wyciągamy ze środka ziarenka, które dodajemy do mascarpone. Dodajemy cukier puder, mleko i skórkę otartą z pomarańczy. Całość ucieramy na gładką masę.
SKŁADAMY TIRAMISU
Ciasteczka cantuccini łamiemy na kawałki. Duszone jabłka rozgniatamy widelcem i dodajemy słupki migdałowe. W szklaneczkach układamy na przemian warstwami duszone jabłka, śliwki, masę z serka mascarpone i ciasteczka cantuccini. Dekorujemy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3018,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
754,6 kcal
Tłuszcz
45,4 g
Węglowodany
79,6 g
Błonnik
10,4 g
Białko
10,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
Przepis oparty na typowo polskich składnikach: ziemniaki, schab, borowiki stworzą wspaniałą kompozycję smakową.

Kanapka na ciepło z kiełbasą nduja i burratą
Szybka w przygotowaniu i pełna smaku – taka jest kanapka z kiełbasą nduja i kremową burratą według przepisu Kingi. Wypróbuj ten przepis i ciesz się ciepłym śniadaniem lub kolacją we włoskim stylu!

Tagliatelle w sosie serowym
Prostotę klasycznych smaków w stylu włoskim znajdziesz w serowym tagliatelle Karola. Przygotuj kremowy sos na bazie śmietanki, gorgonzoli i białego wina!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Granita cytrynowa
Przepyszny, słodko-kwaśny deser, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Koniecznie sprawdź, jak szybko i prosto można go przygotować!

Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza
Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza i przepysznymi dodatkami to idealne danie na dzień, w którym najdzie Cię ochota na kuchnię inspirowaną Japonią.

Wegańskie ciasto à la panna cotta
Smak deseru, który pokochał cały świat, ale w całkiem nowej odsłonie! Ciasto panna cotta jest w pełni roślinne, proste i tak pyszne, że przygotujesz je na pewno więcej niż raz.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasteczka żurawinowe
Pyszne, kruche ciasteczka z dodatkiem suszonych żurawin udekorowane różową polewą czekoladową. Sprawdź, jakie są kruche, delikatne i proste w przygotowaniu!

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to ten rodzaj dania, który zdobywa Twoje serce od razu po jego spróbowaniu. Chrupiąca skórka, aromatyczna szynka i kremowy, ciągnący się ser otula kubki smakowe, fundując im prawdziwą rozkosz. Jak zrobić tę pyszną i szybką przekąskę? Poznaj nasz sposób!

Pinsa verde
Czy znasz już kuzynkę pizzy, czyli pinsę? Jeśli nie, koniecznie zapoznaj się z nią, korzystając z przepisu Pauli na pinsę z boczkiem i szynką parmeńską! To pyszne danie, które będzie gotowe w 20 minut, zachwyci niejednego domownika.