Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką • przepis • składniki • przygotowanie
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to ten rodzaj dania, który zdobywa Twoje serce od razu po jego spróbowaniu. Chrupiąca skórka, aromatyczna szynka i kremowy, ciągnący się ser otula kubki smakowe, fundując im prawdziwą rozkosz. Jak zrobić tę pyszną i szybką przekąskę? Poznaj nasz sposób!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Ser zetrzyj na tarce do miseczki. Szynkę pokrój na drobne paski i dodaj do miseczki. Na sam koniec posiekaj koperek i zostaw na desce.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Ciasto odpakuj i rozwiń, a potem posmaruj całą jego powierzchnię musztardą.
DODAJEMY SKŁADNIKI
Warstwę z musztardy posyp serem i szynką. Dodaj także koperek, sól oraz pieprz.
ZWIJAMY ŚLIMACZKI
Chwyć za jeden koniec ciasta i zacznij je zawijać, tak aby utworzyć walec. Zrolowane ciasto pokrój na kawałki o grubości ok. 2-3 cm.
SMARUJEMY ŚLIMACZKI JAJKIEM
Ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem z wierzchu, aby uzyskać chrupiącą skórkę.
PIECZEMY ŚLIMACZKI
Blachę ze ślimaczkami wsadzamy do piekarnika i wypiekamy przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
STUDZIMY ŚLIMACZKI
Gdy ślimaczki będą gotowe, wyciągnij blachę z pieca i pozwól im lekko ostygnąć. Podawaj ciepłe z dodatkiem ulubionego dipu, np. aioli.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2466,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
308,3 kcal
Tłuszcz
19,5 g
Węglowodany
18,8 g
Błonnik
0,1 g
Białko
12,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!

Szaszłyki wieprzowe
Klasyczna potrawa na letniego grilla. Wypróbuj nasz prosty i szybki przepis na szaszłyki z mięsa wieprzowego.

Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego
Efektowne i niezwykle proste w przygotowaniu przekąski, które świetnie sprawdzą się podczas niejednej imprezy. Sprawdź, jak przystępne mogą być przepisy inspirowane kuchnią francuską!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tofurnik z borówkami
Ten wegański kuzyn sernika zachwyci Cię delikatnym smakiem i puszystą konsystencją! Sięgnij po borówki i płatki owsiane, by przygotować tofurnik z przepisu Kingi!

Jajka w kokilkach
Poznaj szybki i łatwy przepis na zapiekane jajka w szynce szwarcwaldzkiej z warzywnym farszem!

Placuszki z jajkiem i dymką
Puszyste placuszki na bazie maślanki z jajkiem na twardo i świeżą dymką to prosta w przygotowaniu przekąska. Są lekkie i aromatyczne, dzięki czemu sprawdzą się idealne jako dodatek do dań oraz drugie śniadanie do szkoły czy pracy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto salceson z jabłkami
Salceson z jabłkami Kingi, to nie pomysł na wytrawną przekąskę, lecz szybkie i proste w przygotowaniu ciasto! Wypełnione dużą ilością jabłek i orzechów z pewnością zasmakuje wielbicielom słodyczy.

Sałatka pieczarkowa – przepis
Sałatka z pieczarkami to doskonały sposób na urozmaicenie codziennej diety i na wprowadzenie do niej niecodziennych składników. W tym artykule zdradzimy Ci przepis na genialną sałatkę z pieczarkami, która jest równie dobra co klasyczna, świąteczna sałatka jarzynowa. Połączenie jędrnych pieczarek z kukurydzą, fasolą, jajkiem i sosem majonezowo-musztardowym to prawdziwa poezja smaków.

Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
Pudełko pełne koreańskich przekąsek, czyli dosirak, świetnie sprawdzi się w roli lunchu lub obiadu w azjatyckim stylu. Przygotuj je, korzystając z przepisu Kingi!