Sękacz z bitą śmietaną i jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Domowa wersja regionalnego sękacza zasmakuje każdemu, kto jej spróbuje! Odkryj smaki Podlasia i przygotuj przepyszne ciasto z jabłkami i śmietanową pianką.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
UCIERAMY MASŁO Z CUKREM PUDREM
Żółtka jaj oddzielamy od białek.
DODAJEMY ŻÓŁTKA
Gdy masło napowietrzy się i połączy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka jaj. Zwiększamy obroty urządzenia.
UBIJAMY BIAŁKA JAJ
Białka jaj łączymy w misce z cukrem, a następnie ubijamy za pomocą blendera na sztywną, perłową pianę.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SĘKACZ
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito do utartego masła. Dodajemy proszek do pieczenia i skórkę otartą z pomarańczy. Mieszamy.
PIECZEMY SĘKACZ
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C, korzystając z funkcji grzania wyłącznie od góry. Jeśli nasz piekarnik nie ma takiej funkcji, włączamy funkcję grzania „góra-dół”, a na dolnym ruszcie piekarnika umieszczamy 2 puste blachy do pieczenia, by zmniejszyć przepływ ciepła.
KARMELIZUJEMY JABŁKA
Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w dużą kostkę.
WYKŁADAMY JABŁKA NA WYSTUDZONY SPÓD CIASTA
Wystudzony sękacz nakłuwamy z wierzchu widelcem. Na spód ciasta wykładamy połowę skarmelizowanych jabłek. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Mocno schłodzoną śmietankę wstrząsamy i przelewamy do naczynia robota. Ubijamy, zaczynając od niskich obrotów. Gdy śmietanka zgęstnieje, zwiększamy obroty urządzenia i ubijamy jeszcze przez chwilę.
NAMACZAMY ŻELATYNĘ
Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy, by napęczniała. Dodajemy cukier puder i ponownie mieszamy.
NAKŁADAMY WARSTWĘ ŚMIETANOWĄ I SCHŁADZAMY CIASTO
Na warstwę schłodzonych jabłek przekładamy śmietankę wymieszaną z żelatyną. Wyrównujemy. Na warstwie śmietanowej układamy drugą połowę skarmelizowanych jabłek. Ciasto umieszczamy w lodówce do całkowitego zestalenia się warstwy śmietanowej, na ok. 1 godzinę.
DEKORUJEMY I PODAJEMY CIASTO
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wyciągamy z formy. Z wierzchu dekorujemytemperowaną czekoladąprzelaną do papierowego kornetu i listkami świeżej mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5718,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
357,4 kcal
Tłuszcz
22,7 g
Węglowodany
31,8 g
Błonnik
5,4 g
Białko
5,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pęczak z orzechami i pieczarkami
Spróbuj kaszy pełnej smaku i aromatów – z dodatkiem orzechów, kwasu chlebowego, a także orzeźwiającej cytryny!

Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
Schab to nie tylko kotlety – dodaj kaszę, suszone oraz świeże owoce i ciesz się lekką, ale sycącą sałatką.

Sos pieczarkowy
Pyszny i łatwy w przygotowaniu sos pieczarkowy to idealny dodatek do ryb i dań mięsnych. Sprawdź, jak go przygotować.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto à la Kinder Country
Znane słodycze bywają inspiracją także dla Pawła Małeckiego! Sprawdź, jak smakują warstwy ciasta z aksamitnym kremem śmietanowym, czekoladą i pszenicą!

Wegański tort bezowy
Kinga Paruzel to mistrzyni wegańskich wypieków! Tym razem przygotowała bezę z wody po ciecierzycy z kremem malinowym z mleczka kokosowego!

Sernik czekoladowy
Pyszny przepis na sernik o czekoladowym smaku według przepisu Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona gęś z jabłkami i czerwoną kapustą
Klasyka polskiej kuchni, czyli gęś faszerowana jabłkami w miodzie i świeżych ziołach! Upiecz ją i podaj na wyjątkową okazję z czerwoną kapustą o wyjątkowym smaku!

Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
Trzy warstwy słodkiej bitej śmietany, czekoladowego ganaszu i świeżych owoców, a do tego czekoladowy biszkopt. Paweł Małecki zna przepis na tort idealny!

Muffinki jednorożce
Puszyste ciasto, śmietankowy krem i… kształt jednorożca! Muffinki według przepisu Pawła przypadną do gustu każdej małej księżniczce, która kocha słodkości.