Wegański tort bezowy • przepis • składniki • przygotowanie
Kinga Paruzel to mistrzyni wegańskich wypieków! Tym razem przygotowała bezę z wody po ciecierzycy z kremem malinowym z mleczka kokosowego!

Czas przygotowania
170 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BEZĘ
W misce łączymy cukier trzcinowy z budyniem w proszku. Schłodzoną aquafabę przelewamy do misy miksera. Ubijamy najpierw na niskich obrotach, powoli zwiększając prędkość, przez około 10 minut. Następnie ustawiamy średnią prędkość miksera i dodajemy po 1 łyżce cukru z budyniem co 2-3 minuty. Po wsypaniu całego cukru ponownie zwiększamy prędkość do maksymalnej i ubijamy bezę kolejne 2 minuty. Gdy piana będzie błyszcząca, dodajemy sok z cytryny i miksujemy jeszcze 10 sekund.
PIECZEMY BEZĘ
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 130°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na nim okręgi o średnicy 15 cm. Masę przekładamy na przygotowaną blachę. Bezy pieczemy przez 150 minut, następnie wyłączamy piekarnik i przy zamkniętych drzwiczkach pozostawiamy je do całkowitego wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Stałą część mleczka kokosowego łączymy z syropem malinowym i nasionami chia. Mieszamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na środek patery wykładamy łyżkę kremu, układamy jeden blat bezowy. Wykładamy połowę kremu i część owoców. Przykrywamy drugim blatem, wykładamy pozostałą część kremu i owoców. Dekorujemy kwiatami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2050,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
256,4 kcal
Tłuszcz
17,1 g
Węglowodany
25,1 g
Błonnik
1,1 g
Białko
1,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane piersi kurczaka w marynacie jogurtowej
Pachnące i złociste mięso drobiowe z grilla. Smakuje doskonale z warzywami pieczonymi na ruszcie i sosami jogurtowymi.

Quiche z tortilli
Prosta w przygotowaniu przekąska, która doskonale uzupełni wielkanocne menu, a także sprawdzi się jako finger food na przyjęciach.

3 sposoby na chutney jabłkowy
Chutney to doskonały dodatek do mięs, ryb czy pieczonych warzyw – a Karol ma na niego aż trzy sposoby!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Blok czekoladowy – domowy!
Zobacz, jak przygotować smakołyk, który na pewno pamiętasz z dzieciństwa! Blok czekoladowy w nieco innej wersji – z amarantusem i żurawinami!

Tort orzechowy
Tort orzechowy z kremem śmietankowym i polewą czekoladowo-orzechową zachwyci smakiem!

Bułki pszenne — przepis na domowe bułeczki
Czy jest coś lepszego niż zapach świeżo upieczonych, domowych bułeczek o poranku? Te puszyste, złociste bułeczki pszenne sprawią, że każdy posiłek stanie się wyjątkowy. Spróbuj naszego przepisu i poczuj radość z domowego pieczenia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
Jak przygotować łososia? Jest naprawdę wiele przepisów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy! Łosoś pieczony koło ogniska, w aromatycznej marynacie i podany z surówką z czerwonej kapusty. Musicie tego spróbować na kolejnym biwaku!

Bułeczki drożdżowe à la dynie
Bułeczki drożdżowe, które wyglądają jak dynie, ale nie smakują dynią. Oto najnowszy, wytrawny, przepis Pawła na przekąskę, która w środku puszystego ciasta kryje składniki, które zazwyczaj znajdują się na pizzy.

Monogram cake
Szukasz przepisu na wyjątkowy tort? Chcesz spersonalizować wypiek, by uczcić szczególną okazję dla bliskiej ci osoby? Przygotuj monogram cake według przepisu Pawła Małeckiego!