Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczne mięso, słodkie jabłka i pożywna kasza. Treściwe, pełne aromatów danie inspirowane kuchnią staropolską.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SCHAB O TEMPERATURZE
pokojowej oczyszczamy. DOPRAWIAMY BIAŁYM: pieprzem. KAŻDY PLASTER PRZECINAMY: na pół. ODSTAWIAMY NA: bok.
MIESZAMY 3 ŁYŻKI
mąki pszennej z mąką ziemniaczaną, sodą, solą, białym pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.
DODAJEMY JAJKO,
mieszamy.
STOPNIOWO DOLEWAMY PIWO
i mieszamy do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
ODSTAWIAMY NA 5-10
minut.
KASZĘ JAGLANĄ MOCZYMY
15 minut w zimnej wodzie. GOTUJEMY.
ROZTAPIAMY NA PATELNI
100 g masła, dodajemy cukier, obrane jabłka, pokrojone w kostkę i smażymy do zarumienienia, około 7-8 minut. UPRAŻONE JABŁKA ZDEJMUJEMY: z patelni.
DO POZOSTAŁEGO NA
patelni płynu dodajemy piwo, resztę masła, startą skórkę i sok z limonki.
REDUKUJEMY I DODAJEMY
kolendrę roztartą w moździerzu, kaszę oraz jabłka.
MIESZAMY, SMAŻYMY, AŻ
kasza wchłonie płyn. ODSTAWIAMY NA: bok.
KAWAŁKI SCHABU OBTACZAMY
w mące pszennej oraz cieście piwnym.
SMAŻYMY W GORĄCYM,
głębokim oleju. ODSĄCZAMY NA PAPIEROWYM: ręczniku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3557,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
592,9 kcal
Tłuszcz
28,3 g
Węglowodany
56,6 g
Błonnik
18,5 g
Białko
18,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Parówki zapiekane z serem — po kanadyjsku
Parówki po kanadyjsku to prosty, a jednocześnie niezwykle smaczny sposób na niecodzienny posiłek. Zapiekane z ciągnącym się serem i chrupiącym bekonem parówki z pewnością skradną serca wszystkich domowników. Poznaj nasz przepis!

Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych
Chrupiące gofry, podane z brzoskwiniami, podprażanymi wiórkami kokosowymi oraz kulką lodów waniliowych. Pycha!

Kotlety mielone z purée
Sprawdzony przepis na soczyste i delikatne kotlety mielone? Tylko od Karola Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wieprzowina sauté w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami
Plastry schabu podsmażone z wyrazistymi dodatkami, podane z aromatycznym ryżem. Smaki inspirowane klasycznym hiszpańskim daniem!

Pieczona makrela w chlebku pita
Masz ochotę na wyjątkową przekąskę w adriatyckim stylu? Pieczona makrela na chlebku pita z ajwarem, zielonym ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi sprawdzi się idealnie.

Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
Soczysta gruszka, żurawinowe nadzienie i chrupiąca beza – walentynkowy deser gotowy! Przygotuj go według przepisu Pawła dla tej najbliższej osoby.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym
Pyszny i idealnie słodki, świąteczny wieniec bezowy z dodatkiem kremu korzennego i świeżych owoców żurawiny. Świetnie sprawdzi się jako alternatywny deser na święta!

Rolada cytrynowa
Domowa rolada z masą cytrynową doskonale sprawdzi się jako popołudniowy deser do kawy lub herbaty.

Risotto z pieczarkami
Pomysł na nieskomplikowane, jednogarnkowe danie – delikatny ryż arborio z podsmażonymi pieczarkami i dodatkiem czosnku.