Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące gofry, podane z brzoskwiniami, podprażanymi wiórkami kokosowymi oraz kulką lodów waniliowych. Pycha!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROBIMY CIASTO NA GOFRY
Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Śmietankę i mleko lekko podgrzewamy. Limonkę sparzamy, ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Masło, skórkę z limonki, sól i cukier miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę, sok z limonki, śmietankę i mleko, cały czas mieszając. Dodajemy ubite białka, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY BRZOSKWINIE
Brzoskwinie osączamy i kroimy w plastry. Wiórki kokosowe podprażamy lekko na patelni bez dodatku tłuszczu, odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z brzoskwiniami.
PIECZEMY GOFRY
Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy niewielką ilością oleju. Wypiekamy gofry i odstawiamy je w ciepłe miejsce. Podajemy z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych i lodami waniliowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3590 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
359 kcal
Tłuszcz
20,5 g
Węglowodany
37,6 g
Błonnik
8,2 g
Białko
8,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka migdałowo-kokosowe w czekoladzie
Szybkie, pyszne ciasteczka bez mąki i oleju? Szukasz takich? Wypróbuj przepis na ciasteczka pełne płatków migdałowych, pestek dyni i wiórków kokosowych. Zobacz, jakie to proste w przygotowaniu!

Szwarcwaldzki shake mleczny z wiśniami
Uwielbiasz tort szwarcwaldzki? Spróbuj jego szybszej i prostszej wersji w postaci shake’a z wiśniami i czekoladą.

Lekka pianka pomarańczowa
Orzeźwiający cytrusowy deser na każdą porę roku, doskonały dla osób dbających o linię!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gołąbki bez zawijania
Szybka i prosta wersja tradycyjnych gołąbków to pomysł Karola na pyszny obiad dla całej rodziny! Przygotuj je bez zawijania i zjedz ze smakiem!

Babeczki dyniowe
Jak wykorzystać dynię? Upiecz pyszne muffiny według pomysłu Pawła Małeckiego!

Szaraki z pieczonym łososiem i kremowym szpinakiem
Szaraki to krótko gotowane kluski ziemniaczane. Zobacz, jak smakują w połączeniu z pieczonym łososiem i szpinakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Prosta zapiekanka z brukselką
Jak odczarować smak brukselki? Dowiesz się z przepisu Darii na zieloną zapiekankę z dodatkiem wędzonego łososia i świeżych ziół!

Czekoladowa karpatka
Klasyczna karpatka z kakaowym twistem! To ciasto osłodzi każdą okazję, na przykład Dzień Babci i Dzień Dziadka. Słodki poczęstunek połączy pokolenia przy jednym stole i zapewni moc dobrych wspomnień.

Ciasto skubaniec z agrestem
Wspomnienie dawnych lat w słodkiej odsłonie – ciasto skubaniec, nazywane też pleśniakiem, przeniesie Was w czasie do przeszłości pełnej domowych smaków. W wersji z agrestem smakuje naprawdę wyjątkowo!