Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny i idealnie słodki, świąteczny wieniec bezowy z dodatkiem kremu korzennego i świeżych owoców żurawiny. Świetnie sprawdzi się jako alternatywny deser na święta!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BEZĘ
Do misy miksera dodajemy białka i zaczynamy je ubijać. Cukier dodajemy stopniowo, kiedy białka będą już lekko napowietrzone, i cały czas ubijamy. Kiedy cukier się rozpuści, a białka będą już ubite na sztywno, wyłączamy mikser, dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie i delikatnie mieszamy.
FORMUJEMY BEZOWY WIENIEC
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy zewnętrznej 24 cm i wewnętrznej 14 cm. Gotową bezę wykładamy za pomocą gałki do lodów na powierzchnię między okręgami.
SUSZYMY BEZĘ
Zaraz przed włożeniem bezy do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 110°C. Wieniec suszymy przez ok. 2 godziny, aż będzie całkowicie suchy i lekko się zarumieni.
PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY
Cukier puder i wodę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na niewielkim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści i syrop zacznie się gotować.
OBTACZAMY OWOCE ŻURAWINY W SYROPIE CUKROWYM
Owoce żurawiny przekładamy do syropu cukrowego i dokładnie mieszamy, aby syrop całkowicie je pokrył. Kratkę do pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia i używając łyżki cedzakowej, przenosimy na nią owoce. Żurawiny układamy tak, aby się nie skleiły, i odstawiamy je na ok. 1 godzinę, aby wyschły i ostygły.
OBTACZAMY OWOCE ŻURAWINY W CUKRZE
Cukier przesypujemy na płaski talerz i obtaczamy w nim owoce. Następnie żurawiny przenosimy po raz kolejny na kratkę i suszymy ponownie przez ok. 1 godzinę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3873,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
322,8 kcal
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
44,3 g
Błonnik
0,3 g
Białko
3,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.

Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
Nic nie nadaje potrawom w stylu włoskim takiego aromatu jak świeże domowe pesto. W połączeniu z makaronem smakuje doskonale!

Deser karmelowy z ryżem preparowanym
Paweł przygotowuje deser inspirowany tradycyjnymi szyszkami – ryż preparowany i słony krem kajmakowy! Pycha!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku
W tym daniu łosoś został potraktowany po królewsku, ułożony na szpinaku i przykryty serem époisses.

Carbonara z boczkiem
Jest i on! Makaron carbonara z małą modyfikacją na rzecz polskich warunków, czyli zamianą guanciale na boczek. To pyszne danie, które zachwyci nawet największych tradycjonalistów.

Bułki z kiełbaskami z grilla i kapustą kiszoną
Czas na wielką grillową ucztę! Wypróbujcie przepis Kingi na kiełbaski z grilla w bułkach bawarskich. Nie zabraknie tu piwa, klasycznej kapusty kiszonej i stałego towarzysza grillowych posiłków – ogórka konserwowego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem
Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!

Gulasz jagnięcy
Aromatyczna, warzywna i podlana czerwonym winem: tak podana jagnięcina sprawdzi się w roli codziennego obiadu i odświętnego dania. Wypróbuj przepis Karola na prosty gulasz o złożonym smaku.

Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym
Farsz z soczewicy i twarogu, w którym pojawia się wyrazista nuta chili i imbiru, ma wyjątkowy smak – nada on nowy charakter świątecznym pierogom. Podaj je z masłem szałwiowym i sprawdź, jak wspaniale smakują!