Pieczona makrela w chlebku pita • przepis • składniki • przygotowanie
Masz ochotę na wyjątkową przekąskę w adriatyckim stylu? Pieczona makrela na chlebku pita z ajwarem, zielonym ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi sprawdzi się idealnie.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY MAKRELĘ
Makrelę doprawiamy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Opiekamy pod rozgrzanym grillem piekarnika w temperaturze 180°C przez ok. 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Myjemy warzywa. Ogórek kroimy w plasterki, a pomidorki koktajlowe na połówki. Warzywa przekładamy do miski. Mieszamy z oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
PODAJEMY CHLEBEK
Upieczoną makrelę wyciągamy z piekarnika i filetujemy. Turecki chlebek pita kroimy na 4 części (tak, by powstały trójkąty), smarujemy domowym sosem ajwar, wykładamy po 1 liściu sałaty, sałatkę i filetowaną makrelę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1380 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
345 kcal
Tłuszcz
17,9 g
Węglowodany
18,8 g
Błonnik
3,3 g
Białko
26,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Glazurowane udka kurczaka z marokańską sałatką
Wypróbuj przepis na kurczaka z egzotycznym akcentem – glazurowane udka podawane z marokańską sałatką.

Smoothie bowl z pitają
Smoothie bowl z pitają, czyli danie, które idealnie sprawdzi się na śniadanie w letni dzień. Skorzystaj z naszego przepisu i przekonaj się, jak świetnie smakuje ten pełen egzotycznych dodatków przysmak.

Sałatka z pitają
Słodko-kwaśna egzotyka w owocowym wydaniu – sałatka z pitają z przepisu Darii idealnie sprawdzi się w roli imprezowego deseru lub przekąski podanej najbliższym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki
Niebanalny pomysł na rybę z grilla. Delikatny łosoś i warzywne dodatki to smakowita kompozycja dla każdego.

Japońskie placki warzywne - okonomiyaki
Przemyć do swojej kuchni trochę Japonii i przygotuj warzywne placuszki z dodatkiem chili i jogurtowym sosem!

Masło żurawinowo-marcepanowe
Słodki dodatek do naleśników i gofrów? Masło z żurawiną i marcepanem sprawdzi się doskonale.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śledzie w śmietanie
Tradycyjny, lecz wciąż odsłaniany na nowo: śledź, którego przygotowujemy od pokoleń i na wiele okazji. Odśwież znany przepis – pójdź za pomysłem Darii, sięgając po mango, chili i miód.

Zapiekane brzoskwinie
Przepyszny deser we włoskim stylu, który pokocha niejeden łasuch. Jego smak doskonale komponuje się z lodami waniliowymi.

Dyniowy milkshake
Korzenne przyprawy w połączeniu z dynią to przepis na idealny napój na jesienne dni. Skuś się na tego dyniowego milkshake’a z puszystą bitą śmietanką z mleczka kokosowego.