Ryba w occie • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz przepisu na pyszną rybę w occie, która zdobędzie uznanie sympatyków tradycyjnych smaków? Spróbuj ryby z naszego przepisu! Ryba z wyrazistą, octową marynatą, tworzy kompozycję pełną aromatu. Z nami stworzysz ją błyskawicznie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Do garnka wlewamy przegotowaną wodę oraz ocet, a potem dodajemy wszystkie przyprawy i ustawiamy garnek na kuchence. Zalewę gotujemy na dużym ogniu, aż zacznie wrzeć i potem delikatnie zmniejszamy ogień. Gotujemy ją jeszcze przez 10 minut.
DODAJEMY CEBULĘ I KONCENTRAT
Do zalewy dodajemy łyżkę koncentratu i dokładnie mieszamy. Cebulę obierzmy i kroimy w pióra. Wrzucamy ją do gotującej się zalewy i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 5 minut. Gotową zalewę ściągamy z kuchenki i odstawiamy ją na bok.
PRZYGOTOWUJEMY RYBĘ
Rozmrożone filety z dorsza przepłukujemy pod zimną wodą, a potem osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy każdy filet na 2-3 kawałki.
DOPRAWIAMY RYBĘ
Wysypujemy mąkę na talerz. Kawałki ryby doprawiamy, a potem obtaczamy w mące z obu stron.
SMAŻYMY RYBĘ
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie smażymy na niej rybę z obu stron. Gdy zrobi się złocista, ściągamy kawałki z patelni i przekładamy je na talerz. Po każdej partii ryby zeskrobujemy z patelni resztki mąki i dolewamy oleju. Studzimy rybę.
PRZEKŁADAMY RYBĘ DO SŁOIKA
Kawałki ryby wkładamy do słoika, a następnie zalewamy marynatą i zakręcamy słoik. Gotową rybę wkładamy do lodówki. Ryba smakuje najlepiej po 2-3 dniach spędzonych w marynacie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1202,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
401 kcal
Tłuszcz
16,2 g
Węglowodany
28,9 g
Błonnik
1,2 g
Białko
33,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowana klasyczna kanapka tostowa z salami, serem i sałatą lodową
Ten przepis na kanapkę z grillowanym serem rozpocznie niebiańską przygodę, która będzie hołdem dla odległych, nieodkrytych granic. Każdy kęs przeniesie Cię do niezbadanych galaktyk, obiecując epicką, kosmiczną odyseję!

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.

Crostini z serem Brie i smażonymi figami
Chrupiące i pełne smaku grzanki z rozpływającym się w ustach serem brie i smażonymi figami. Skuś się na to wyjątkowe danie i zaskocz bliskich przekąską, która ich zachwyci.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wielkopolski street food – pyzy z kaczką
Przygotuj prawdziwe danie street food dla siebie i bliskich, dobierajcie własne dodatki i cieszcie się niepowtarzalną kombinacją smaków!

Babeczki leśny mech
Wyjątkowe babeczki inspirowane znanym ciastem leśny mech! Wypróbuj najnowszy przepis Pawła i zadbaj o kolorowy, słodki dodatek, który świetnie sprawdzi się chociażby na wielkanocnym stole.

Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami
Przepyszne ciasto czekoladowe, które swoją strukturą przypomina sernik, a jednak nie ma w nim ani grama sera! Wypróbuj przepis na jagielnik z jeżynami i czereśniami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowane ciabatty
Smakowite i sycące kanapki na ciepło, podane z pomidorowo-paprykową pastą oraz delikatnym mięsem mielonym z indyka.

Wegetariańskie kofty z soczewicy
Kto powiedział, że pyszne danie z grilla to musi być mięso? Na pewno nie Kinga! Koniecznie wypróbuj jej najnowszy przepis na wegańskie kofty podawane na chlebkach naan.

Sałatka z kwiatem bananowca
Lubisz próbować nowych, egzotycznych smaków? Zobacz, jak przygotować sałatkę z kwiatem bananowca!