Faszerowane ciabatty • przepis • składniki • przygotowanie
Smakowite i sycące kanapki na ciepło, podane z pomidorowo-paprykową pastą oraz delikatnym mięsem mielonym z indyka.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE NA PATELNI
rozgrzewamy odrobinę oleju.
PODSMAŻAMY POSIEKANĄ CEBULĘ,
czosnek i ostrą papryczkę, aż nabiorą złotego koloru.
DODAJEMY MIĘSO I
smażymy, aż mięso się przyrumieni.
NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONĄ
w drobną kostkę paprykę i trzymamy na ogniu kolejne 2-3 minuty.
DO MIĘSA DODAJEMY
pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. MIESZAMY.
GDY POMIDORY BĘDĄ
ciepłe, dodajemy czerwoną fasolę i całość smażymy, aż sos zgęstnieje.
PRZYPRAWIAMY DO SMAKU
solą i pieprzem.
WIERZCH CIABATTY ODCINAMY,
tworząc wgłębienie w kształcie litery V.
W KAŻDĄ CIABATTĘ
nakładamy farsz.
UKŁADAMY JE NA
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. WIERZCH POSYPUJEMY STARTYM: serem.
ZAPIEKAMY W PIEKARNIKU
rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut (aż ser się roztopi). JAK PODAWAĆ PODAJEMY: na ciepło.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1782 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
445,5 kcal
Tłuszcz
14,8 g
Węglowodany
55,4 g
Błonnik
23,9 g
Białko
23,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Faszerowana kalarepa
Kalarepa to nie tylko świetna przekąska na surowo. Faszerowana ryżem i warzywami to idealny przepis na letni obiad.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem
Niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu zapiekanka! To idealne danie na chłodne popołudnie dla całej rodziny, które zrobisz niemal bez brudzenia naczyń.

Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert
Proste, efektowne i pyszne danie. Kilka klasycznych, doskonałych składników sprawi, że często będziesz do niego wracać. Eksperymentuj z serami, bo warto!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mus czekoladowy z malinami
Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!

Kaszotto z młodą kapustą
Szukasz pomysłu na wykorzystanie kaszy pęczak? Wypróbuj prosty przepis Karola na kaszotto z młodą kapustą i aromatycznymi przyprawami.

Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka
Intrygujące połączenie owoców morza, mięsa i warzyw, czyli pyszne pulpeciki krewetkowo-wieprzowe, podawane z sałatką.

Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
Piękne chwile należy celebrować, dlatego na Wielkanoc proponujemy coś słodkiego w wyjątkowej odsłonie. Ten tort nie zabierze Wam wiele czasu, a zaimponuje Waszym bliskim wyglądem i smakiem!

Sajgonki z mięsem mielonym
Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami to doskonały pomysł na lunch do pracy, a także na imprezowe przekąski!