Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
trzepaczkę słoik rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) Sos beszamel Ścieramy na tarce, na drobnych oczkach ser Emmentaler.
DO GARNKA WLEWAMY
250 ml mleka.
GOTUJEMY, UWAŻAJĄC, ŻEBY
nam się nie przypaliło.
W KOLEJNYM GARNKU
roztapiamy 20 g masła, które powinno się rozpuścić równomiernie na dnie garnka.
DO GARNKA Z
rozpuszczonym masłem dodajemy 20 g mąki, cały czas mieszamy.
PODSMAŻAMY ZASMAŻKĘ (MĄKA
nie może być surowa).
BIERZEMY TRZEPACZKĘ.
CIEPŁE MLEKO DOLEWAMY
do garnka z zasmażką.
MIESZAMY BARDZO ENERGICZNIE,
aż sos się zagęści. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
DODAJEMY STARTY NA
drobnych oczkach ser Emmentaler, mieszamy. ZESTAWIAMY GARNEK Z: ognia.
SCHAB 6 PLASTRÓW
schabu myjemy i osuszamy.
KŁADZIEMY JE NA
desce do krojenia. ODKRAWAMY BIAŁE: błonki.
PRZYGOTOWANE MIĘSO ODSTAWIAMY
na bok. 150 G PIECZAREK: kroimy w talarki.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
1 łyżkę oliwy z oliwek.
PLASTRY SCHABU DOPRAWIAMY
pieprzem i solą z obu stron, a następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię.
MIĘSO SMAŻYMY Z
obu stron – gdy jest już podsmażone, przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
NA TĘ SAMĄ
patelnię, na której smażyliśmy schab, wrzucamy pieczarki, solimy, smażymy.
DO SOSU BESZAMEL
dodajemy sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym.
NA TARCE ŚCIERAMY
ser Grana Padano.
DO SOSU DODAJEMY
pieczarki prosto z patelni.
SOS BESZAMEL ROZSMAROWUJEMY
na plastrach schabu.
POSYPUJEMY 2 ŁYŻKAMI
startego sera Grana Padano.
WKŁADAMY SCHAB DO
piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 2-5 minut).
SAŁATA SAŁATĘ MASŁOWĄ
myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski.
DO SŁOIKA DODAJEMY
1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego. ENERGICZNIE POTRZĄSAMY: słoikiem.
DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ
wody, potrząsamy. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
ZAMYKAMY SŁOIK I
energicznie nim potrząsamy.
POLEWAMY SAŁATĘ SOSEM
a następnie przekładamy ją do mniejszych miseczek.
WYJMUJEMY SCHAB.
JAK PODAWAĆ DANIE
dekorujemy 1 łyżką pokrojonej pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1756,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
439,1 kcal
Tłuszcz
31,9 g
Węglowodany
10,1 g
Błonnik
27,9 g
Białko
27,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
Grillowany pstrąg ułożony na karmelizowanej marchwi to idealna kompozycja subtelnych smaków…

Bezglutenowa, wegańska szarlotka z kaszą jaglaną bez cukru
Wypróbuj przepis na szarlotkę dla każdego! Bezglutenowa, na spodzie z kaszy jaglanej, wegańska, a do tego bez dodatku cukru.

Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych
Próbujesz odtworzyć smak babcinego sernika? Koniecznie wypróbuj przepis Pawła! Ten dekadencki sernik z 10 jajek na korzennym spodzie to spełnienie świątecznych marzeń.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański budyń z marakują
Deser z dzieciństwa w nowej odsłonie! Kinga przygotowała dla Was budyń jaglany, który zachwyca delikatnością i lekkim, owocowym smakiem.

Puszyste bułeczki z sałatką
Puszyste, domowe bułeczki wypełnione sałatką z szynki i jajka to świetny pomysł na pyszne kanapki do szkoły, pracy lub na piknik.

Dorsz czarny na szpinaku
Szybki pomysł na obiad – dorsz czarny, podany z blanszowanym szpinakiem z prażonymi płatkami migdałowymi.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z bobem i cykorią
Szybka letnia sałatka z sezonową cykorią, bobem, rzodkiewkami i ich liśćmi – wypróbuj przepis Kingi Paruzel!

Sos cumberland
Sos Cumberland to wyjątkowy dodatek o intensywnie owocowym smaku, który doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i serami i potrawami wegetariańskimi. Tradycyjnie przygotowuje się go na bazie czerwonej porzeczki, cytrusów, czerwonego wina, odrobiny chrzanu i aromatycznych przypraw, dzięki czemu jest pełen głębi i wyrazistości.

Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
Faszerowane jaja to pyszna przekąska. Z sosem wielkanocnym smakują znakomicie!