Wegetariańskie kofty z soczewicy • przepis • składniki • przygotowanie
Kto powiedział, że pyszne danie z grilla to musi być mięso? Na pewno nie Kinga! Koniecznie wypróbuj jej najnowszy przepis na wegańskie kofty podawane na chlebkach naan.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Pieczarki blendujemy z ugotowaną na parze soczewicą. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, czosnek i kolendrę drobno siekamy.
PODSMAŻAMY MASĘ NA KOFTY
Na patelni rozgrzewamy oliwę i przez ok. 5 minut podsmażamy na niej cebulę, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy czosnek i masę z pieczarek i soczewicy. Całość smażymy, aż pieczarki się zarumienią.
ZAGĘSZCZAMY I DOPRAWIAMY MASĘ NA KOFTY
Do podsmażonych składników dodajemy płatki owsiane i bułkę tartą i podgrzewamy masę, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje. Całość doprawiamy solą, pieprzem i świeżą kolendrą i odstawiamy do wystudzenia.
GRILLUJEMY KOFTY
Z przestudzonej masy formujemy w dłoniach 7 koft, które następnie nadziewamy na szpikulce. Każdy z kotlecików smarujemy oliwą i grillujemy.
WYRABIAMY CIASTO
Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą w misce. Następnie dodajemy jogurt i oliwę i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wyrabiamy ręcznie, aż będzie gładkie i jednolite.
FORMUJEMY CHLEBKI
Ciasto dzielimy na 7 równych kawałków i każdy z nich rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie. Chlebki powinny mieć ok. 15 cm średnicy.
SMAŻYMY I PODAJEMY CHLEBKI
Naan smażymy z obu stron na suchej patelni, aż się zarumienią. Gotowe chlebki smarujemy odrobiną oliwy, nacieramy drobno posiekanym czosnkiem i pietruszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2381,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
340,2 kcal
Tłuszcz
11,2 g
Węglowodany
46 g
Błonnik
12,7 g
Białko
12,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
Kurczak w sosie curry to klasyk? Nie u nas! Dodaj do niego liście kafiru i owoc liczi, a odkryjesz całkiem nowy smak tego dania! To danie, które z pewnością trafi do Twoich ulubionych!

Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
Ten szybki w przygotowaniu obiad ze świeżych warzyw to kwintesencja lata! Kolorowe składniki, które w połączeniu z aromatycznym sosem z czosnku, cebuli, kurkumy i imbiru nabierają wyjątkowego smaku.

Sałatka z ogórków z kurczakiem
Szukasz przepisu na sałatkę, którą przygotujesz w oka mgnieniu? Koniecznie wypróbuję tę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z kremowym kurczakiem
Podsmaż kurczaka, dodaj odrobinę śmietany, koperek i połącz całość ze swoim ulubionym makaronem. Pyszny obiad gotowy!

Kurczak w curry z imbirem i limonką
Drób po tajsku z dodatkiem prażonych jabłek. Wyrazisty smak curry i słodycz owoców tworzą pyszną orientalną kompozycję.

4 sposoby na frytki i dipy
Przepis na frytki, w którym nie znajdziesz ziemniaków? Zobacz, jaki jest sposób DG!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kujawski drożdżowy placek maślany
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!

Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
Pieczony kurczak w zupełnie nowej odsłonie – wypełniony farszem z kabanosów oraz chleba żytniego i pachnący rozmarynem!

Ciasto bostońskie
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki w Twojej kuchni! Przygotuj pomarańczowe ciasto bostońskie wg przepisu naszego cukiernika!