Królik w sosie musztardowym z zapiekanką kukurydzianą • przepis • składniki • przygotowanie
To danie z duszonego królika jest znane i cenione we Francji. Przekonaj się, czy Tobie także będzie smakować.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ TARKĘ O
drobnych oczkach Królik Z tuszki króliczej usuwamy cały tłuszcz – także ze środka.
JEŚLI W ŚRODKU
królika są jeszcze podroby – wątróbka, płucka i serce – także je usuwamy.
TRYBOWANIE KRÓLIKA ZACZYNAMY
od dolnej części tuszki – nożem do trybowania nacinamy mięso przy torebce stawowej biodra, rozdzielamy chrząstki torebki, następnie odcinamy całą nóżkę.
NÓŻKI DZIELIMY TASAKIEM
na 3 części.
TASAKIEM ALBO BARDZO
ostrym nożem usuwamy dolną część tuszki, następnie odcinamy część z combrem.
COMBER DZIELIMY NA
mniejsze kawałki (3-4).
NASTĘPNIE TRYBUJEMY GÓRNĄ
część królika – nożem do trybowania nacinamy mięso pod łopatką, przecinamy staw, odcinamy górne nóżki.
TASAKIEM DZIELIMY GÓRNĄ
część tuszki na mniejsze kawałki.
JEŚLI ŻEBRA SĄ
zbyt długie, także usuwamy je tasakiem.
MIĘSO Z OBU
stron doprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na talerz.
W DUŻYM GARNKU
rozgrzewamy olej słonecznikowy, następnie dodajemy 20 g masła, części królika smażymy w garnku na złoty kolor z każdej strony.
SZALOTKĘ KROIMY W
półtalarki i dodajemy do królika. MIESZAMY.
DODAJEMY 250 ML
bulionu drobiowego (z jednej kostki rosołowej). PRZYKRYWAMY.
ZOSTAWIAMY NA MAŁYM
ogniu przez mniej więcej 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
PO UPŁYWIE TEGO
czasu, gdy sos już się zredukuje, dodajemy śmietanę 30% i igły z 3 gałązek rozmarynu.
DODAJEMY 4-5 ŁYŻEK
musztardy z gorczycą.
MIESZAMY CAŁOŚĆ I
obtaczamy królika w musztardzie.
PRZYKRYWAMY I GOTUJEMY
przez 15 minut.
ZAPIEKANKA W GARNKU
zagotowujemy mleko.
W CZYSTEJ MISECZCE
roztrzepujemy 3 jajka za pomocą widelca.
NACZYNIE ŻAROODPORNE SMARUJEMY
masłem od wewnątrz. SER ŚCIERAMY NA: tarce.
DO GOTUJĄCEGO SIĘ
mleka dodajemy 250 g grysiku, bardzo energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki.
OLIWKI KROIMY W
talarki i dodajemy razem z solą i pieprzem.
CAŁOŚĆ MIESZAMY BARDZO
energicznie, uważając, żeby się nie przypaliła.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA,
dodajemy ok. 100 G WCZEŚNIEJ: startego sera i roztrzepane jajka – cały czas mieszając.
DODAJEMY GAŁKĘ
muszkatołową. MIESZAMY.
ZA POMOCĄ SZPATUŁKI
przekładamy grysik do naczynia żaroodpornego (grysik powinien być bardzo gęsty) i równomiernie rozprowadzamy w naczyniu.
CAŁOŚĆ POSYPUJEMY POZOSTAŁYMI
50 g startego sera.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
na mniej więcej 15 minut.
JAK PODAWAĆ WYCIĄGAMY
zapiekankę z pieca.
KRÓLIKA WKŁADAMY DO
miseczki, posypujemy go z góry rozmarynem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4537,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1134,4 kcal
Tłuszcz
61,8 g
Węglowodany
71,1 g
Błonnik
71,4 g
Białko
71,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
Elegancka i klasyczna przystawka dla fanów ryb i słodko-ostrych połączeń smakowych. Tatar z łososia z sałatką z jabłka i ogórka doskonale pasuje do sylwestrowego menu!

Ogórki w stylu kozackim
Wyjątkowe ogórki z dodatkiem świeżej marchewki w zalewie musztardowej. Są delikatnie ostrzejsze w smaku i z pewnością zachwycą wszystkich domowników!

Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami to pomysł nie tylko na pyszny deser. Możesz je również przygotować na śniadanie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Racuchy drożdżowe z jabłkami
Niegdyś były bardzo popularne. Warto przypomnieć sobie ich smak, bo to wspaniałe słodkie danie dla dużych i małych.

Risotto z pieczarkami
Pomysł na nieskomplikowane, jednogarnkowe danie – delikatny ryż arborio z podsmażonymi pieczarkami i dodatkiem czosnku.

Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
Uwielbiacie bezy? Dzisiaj nasz cukiernik pokaże Wam jak przygotować bezową niespodziankę z kremem czekoladowo-orzechowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Trufle z wróżbą
Chrupiące czekoladki z pysznym nadzieniem i.. wróżbą! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła na trufle!

Bezy z marakują
Mini bezy doskonale smakują z kremem owocowym z dodatkiem kiwi, marakui i świeżej mięty!

Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
Wypieki w amerykańskim stylu nie mogą się obyć bez masła orzechowego. Polecamy tort według pomysłu Pawła Małeckiego!