Bezy z marakują • przepis • składniki • przygotowanie
Mini bezy doskonale smakują z kremem owocowym z dodatkiem kiwi, marakui i świeżej mięty!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY BEZY
Białka o temperaturze pokojowej ubijamy mikserem, stopniowo dodając cukier i sól, aż do uzyskania sztywnej, lśniącej masy. Na wolnych obrotach mieszamy białka z kawą, nasionkami wanilii, mąką i octem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia szprycujemy mini bezy o średnicy ok. 6-8 cm. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 145°C i pieczemy przez 35-40 minut. Otwieramy piekarnik i czekamy ok. 5 minut, aż bezy trochę wystygną.
PRZYGOTOWUJEMY KREM OWOCOWY
Kiwi obieramy, marakuje przekrawamy na pół i wyjmujemy miąższ. Kiwi blendujemy z miętą na gładką masę. Mieszamy z serkiem mascarpone i miąższem marakui. Mocno schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem i łączymy z kremem owocowym. Tak powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego.
DEKORUJEMY BEZY KREMEM
Każdą bezę przekrawamy na pół, ostrym, ząbkowanym nożem. Na spód szprycujemy krem, dekorujemy świeżymi owocami i listkami melisy. Przykrywamy górna częścią bezy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3006 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
300,6 kcal
Tłuszcz
13,7 g
Węglowodany
40,6 g
Błonnik
5,3 g
Białko
5,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ravioli z cukinią i ricottą
Nic nie zachwyci fanów kuchni w stylu włoskim tak jak domowe ravioli! Przygotuj je, wykorzystując przepis Karola, i podaj z pysznym, maślano-ziołowym sosem.

Francuskie ptysie serowe
Wytrawne ptysie z serem pleśniowym to doskonały pomysł na przekąskę podczas każdego przyjęcia.

Briam – zapiekanka warzywna w stylu greckim
Tradycyjna zapiekanka warzywna w greckim stylu – briam. Pełna warzyw, ziół i smaku; zwykle jest podawana z serem feta, świeżym i chrupiącym chlebem oraz oliwkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szarlotka z winogronem
Klasyczny wypiek z kruchego ciasta i jabłek wzbogacony dodatkiem winogron. Taką smaczną szarlotkę może przygotować każdy!

Wegańskie tofumisu
Biszkopt bez dodatku jajek, tofu i olej kokosowy. Z tych składników przygotujesz pyszne, słodkie, a przede wszystkim wegańskie – tiramisu!

KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
Sprawdź, jak przygotować klasyczną kruszonkę, a przy okazji dowiedz się, jak zrobić pyszne brzoskwinie pod chrupiącą kruszonką!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto Balladyna
Ciasto Balladyna z galaretką malinową i czekoladowym biszkoptem to wyjątkowy deser, który zachwyci swoją delikatnością i bogactwem smaków. Połączenie puszystego biszkoptu, kremowej masy, herbatników i owocowej galaretki sprawia, że każdy kęs smakuje naprawdę wyjątkowo. Odkryjcie nasz przepis na to bogate ciasto!

Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
Poznaj przepis na pieczony boczek z chrupiącą skórką i sałatką z ciecierzycy z sosem miodowo-musztardowym.

Muffinki jednorożce
Puszyste ciasto, śmietankowy krem i… kształt jednorożca! Muffinki według przepisu Pawła przypadną do gustu każdej małej księżniczce, która kocha słodkości.