Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan” • przepis • składniki • przygotowanie
Wypieki w amerykańskim stylu nie mogą się obyć bez masła orzechowego. Polecamy tort według pomysłu Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
JEŚLI: przechowujesz masło orzechowe w lodówce lub w innym chłodnym miejscu, wyjmij je z wyprzedzeniem, by nabrało temperatury pokojowej.
PRZYGOTUJ FORMĘ O
średnicy 20 cm Biszkopt czekoladowy Białka oddzielamy od żółtek (żółtka zachowujemy) i ubijamy z cukrem na puszystą masę.
DODAJEMY ŻÓŁTKA, UBIJAMY
i przesiewamy do masy mąkę, mączkę ziemniaczana, proszek do pieczenia i kakao.
CAŁOŚĆ DELIKATNIE MIESZAMY,
dodajemy olej i wodę.
MASĘ PRZEKŁADAMY DO
tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30-35 minut w temp.
170°C (Z TERMOOBIEGIEM)
lub 180°C (bez termoobiegu).
SPRAWDZAMY PATYCZKIEM, CZY
ciasto jest upieczone. STUDZIMY.
PONCZ DO NASĄCZENIA
Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym.
OD MOMENTU ZAGOTOWANIA
gotujemy jeszcze 30-40 sekund. STUDZIMY I DODAJEMY: alkohol.
ORZECHY SOLONE W
karmelu Na suchej patelni karmelizujemy cukier.
GDY NABIERZE ZŁOTEGO
koloru, bardzo ostrożnie wlewamy wodę.
CHWILĘ GOTUJEMY, DODAJEMY
orzeszki, dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
ORZECHY W KARMELU
pieczemy w temp.
180°C OKOŁO 15-20
minut (na złoty kolor).
KREM Z MASŁA
orzechowego Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
CAŁY CZAS MIKSUJĄC,
stopniowo dodajemy masło orzechowe (wcześniej dokładnie wymieszane widelcem).
WYSTUDZONY BISZKOPT PRZECINAMY
na 3 równe blaty, wierzchnią warstwę wyrównujemy.
WSZYSTKIE BLATY NAKRAPIAMY
ponczem, za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy krem na każdy biszkopt.
ZE WSZYSTKICH WARSTW
składamy tort.
NA WIERZCHU UKŁADAMY
orzechy w karmelu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7470,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
622,5 kcal
Tłuszcz
43,0 g
Węglowodany
48,7 g
Błonnik
10,3 g
Białko
10,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pastrami po filadelfijsku
Macie wolne 15 minut? Tak? To poznajcie prosty oraz szybki przepis Kingi na pastrami po filadelfijsku. Poczujcie północnoamerykańskie smaki i aromaty. Gotowi? Czas start!

Czekoladowe pancakes
Poznajcie przepis na czekoladowe pancakes. To doskonały pomysł na szybką, łatwą w przygotowaniu przekąskę, którą można zaserwować na imprezie lub po prostu gdy poczujecie chęć na słodkie co nieco.

Lunchbuła
Lunchbuła to sycąca alternatywa dla klasycznego burgera. Idealna na szybki, konkretny obiad albo wypasioną przekąskę do pracy lub szkoły.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piernik z marchwi
Ciasto z warzywami? Wypróbuj nasz przepis na piernik z marchewką, imbirem i orzechami!

Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
Spróbuj grillowanych śledzi z sypką kaszą i surówką z fenkułu i cukinii!

Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym
Wystarczą niecałe dwie godziny, by przenieść się do Tajlandii i spróbować typowej dla tej kuchni potrawy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.

Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
Klasyka kuchni inspirowanej Włochami w najlepszym wydaniu! Przygotuj lasagne z sosem pomidorowym, beszamelowym i warzywami.

Domowe czekoladki z masłem orzechowym
Domowe słodycze zawsze smakują wyjątkowo! Przygotuj czekoladki wypełnione nadzieniem z masła orzechowego.