Racuchy drożdżowe z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Niegdyś były bardzo popularne. Warto przypomnieć sobie ich smak, bo to wspaniałe słodkie danie dla dużych i małych.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MĄKĘ WSYPUJEMY
do miski i mieszamy z solą.
ROBIMY WGŁĘBIENIE, A
następnie wsypujemy tam pokruszone drożdże i cukier.
MLEKO PODGRZEWAMY DO
około 40 stopni C i wlewamy połowę do wgłębienia z drożdżami.
MISKĘ PRZYKRYWAMY CZYSTĄ
ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
NASTĘPNIE WLEWAMY RESZTĘ
mleka, wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy.
MISKĘ PONOWNIE PRZYKRYWAMY
ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
JABŁKA OBIERAMY, POZBAWIAMY
gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki, które dodajemy do ciasta. MIESZAMY.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
olej (głębokość oleju powinna wynosić ok. 1 CM).
ZA POMOCĄ ŁYŻKI
nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron, aż racuszki nabiorą złotobrązowego koloru.
USMAŻONE RACUSZKI PRZEKŁADAMY
na ręcznik papierowy.
GDY LEKKO PRZESTYGNĄ,
posypujemy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1599,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
400 kcal
Tłuszcz
9,1 g
Węglowodany
69,9 g
Błonnik
3 g
Białko
11,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni
Gęsta zupa o intensywnym aromacie, wzbogacona ziołami i pestkami dyni. Ciekawy pomysł na tradycyjne polskie danie.

Pudding czekoladowy w słoiku
Bardzo czekoladowy deser, o bogatym smaku, inspirowany puddingiem. Pyszny przysmak, który zachwyci dzieci i dorosłych.

Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Konfitura żurawinowa
Żurawiny dzięki zawartości pektyn świetnie nadają się do przyrządzenia konfitury. Ta z przepisu Kingi zachwyca smakiem i aromatem.

Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
Grillowany pstrąg ułożony na karmelizowanej marchwi to idealna kompozycja subtelnych smaków…

Zrazy z karkówki
Zrazy z karkówki wieprzowej to jedno z bardziej lubianych tradycyjnych, polskich dań. Dzięki odpowiedniemu przyprawieniu oraz wolnemu duszeniu mięso staje się wyjątkowo miękkie i aromatyczne. Podane z kaszą, ziemniakami lub kluskami stanowią sycący i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Jak przyrządzić wyśmienite zrazy? Poznaj nasz sposób!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łopatka wieprzowa w sosie chrzanowym
Spróbuj połączenia sosu chrzanowego z karmelizowanymi gruszkami. Doskonale podkreśla smak kruchej i rozpływającej się w ustach łopatki!

Włoskie tiramisu na dwa sposoby
Odkryj oryginalny przepis na włoskie tiramisu! Możesz przygotować je w klasycznej wersji z kawą i kakao lub sezonowej – z truskawkami.

Pstrąg wędzony na sianie
Rozsmakuj się w soczystym i delikatnym pstrągu wędzonym na sianie, podanym w towarzystwie aromatycznego sosu z podsmażonych warzyw.