Kasza gryczana z podsmażaną marchewką • przepis • składniki • przygotowanie
Kasza gryczana niepalona ma delikatniejszy smak niż palona, dlatego świetnie łączy się z maślaną marchewką. Wypróbuj nasz przepis na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników i gotowe!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MARCHEWKĘ
Marchewkę kroimy w półtalarki. W rondelku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej marchewkę. Gotujemy do miękkości.
SMAŻYMY CEBULĘ
W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Odstawiamy na bok.
PODSMAŻAMY MARCHEWKĘ Z MASŁEM
Kiedy marchewka się ugotuje, odcedzamy ją (wodę zostawiamy!), a następnie dodajemy masło i podsmażamy, mieszając, aby masło się dobrze rozpuściło i obkleiło marchewkę.
GOTUJEMY KASZĘ
Do wywaru, który został po gotowaniu marchewki, dodajemy 4 łyżki sosu sojowego i słodką paprykę. Mieszamy. Wsypujemy kaszę i gotujemy pod przykryciem 15 minut.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Ugotowaną kaszę odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy cebulę i marchewkę, mieszamy. Posypujemy posiekaną bazylią lub pietruszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1423,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
711,9 kcal
Tłuszcz
25,1 g
Węglowodany
102,4 g
Błonnik
17,6 g
Białko
19,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort kanapkowy z pastą jajeczną
Świetny pomysł na śniadanie – tort kanapkowy z pastą jajeczną i łososiową z dodatkiem rzeżuchy i szczypiorku. Wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej!

Musaka bułgarska
Szybka i prosta w wykonaniu musaka bułgarska dla każdego amatora kuchni Półwyspu Bałkańskiego.

Oponki serowe z sosem malinowym
Paweł Małecki dzieli się przepisem na idealne oponki serowe. Są puszyste, szybko rosną podczas smażenia i pysznie smakują z gorącym sosem malinowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Paella z owocami morza
Owoce morza, warzywa, kurczak i szafran – oto składniki paelli w stylu hiszpańskim, którą przygotujesz według przepisu Karola! Podaj bliskim obiad pełen słońca i południowych smaków!

Proste wegańskie brownie z malinami
Niezwykle prosty przepis na w pełni wegańskie brownie z malinami! Spróbuj, a zostanie ono Twoim ulubionym brownie!

Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
Bezkonkurencyjnie pyszne ciasto godne królów, czyli sans rival w wersji z pistacjami! Podejmij wyzwanie i przygotuj ten pełen orzechów przekładaniec z blatów bezowych na kolejną specjalną okazję.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pancakes szpinakowe z owocami i syropem
Zobacz, jak ze szpinaku, mleka sojowego, płatków owsianych i kilku innych dodatków powstają wegańskie pancakes! Przygotuj je razem z Kingą Paruzel.

Drożdżowe zajączki wielkanocne
Urocze, puszyste i przepyszne – takie są drożdżowe zajączki według najnowszego przepisu autorstwa Kingi. Przygotuj je na Wielkanoc i przekonaj się, jak wspaniale wyglądają na śniadaniowym stole.

Babka marchewkowa
Czy babka wielkanocna zawsze musi być klasyczna? Pewnie, że nie! Jeśli szukasz ciekawej odmiany, babka marchewkowa będzie strzałem w dziesiątkę! Niezwykle wilgotna, aromatyczna i delikatna, a dodatek marchwi nadaje jej naturalnej słodyczy oraz pięknego koloru. Poznaj nasz przepis na pyszną babkę marchewkową!