Czekoladowe ciastka whoopie pies • przepis • składniki • przygotowanie
Jakie są ciastka whoopie wg przepisu Pawła? Czekoladowe, ozdobione różową masą cukrową i pełne delikatnego kremu. Wprost idealne na walentynki i równie smaczne w każdy inny dzień!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę w misie robota kuchennego. Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach do osobnej miski. Następnie je mieszamy i stopniowo dodajemy do misy robota kuchennego, cały czas mieszając.
SZPRYCUJEMY I PIECZEMY CIASTKA
Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia szprycujemy, w dość dużych odstępach, równej wielkości ciastka. Pieczemy je przez ok. 16-18 minut w temperaturze 175°C i dokładnie studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Ciasteczka neo rozdrabniamy. Śmietankę niezbyt mocno ubijamy. Następnie dodajemy do niej dokładnie wymieszany serek mascarpone i mieszamy za pomocą rózgi. Do tak przygotowanego kremu wsypujemy rozdrobnione ciasteczka i ponownie mieszamy.
SKŁADAMY CIASTKA
Na połowę ciastek wykładamy po 1 łyżce kremu i nakładamy na nie pozostałe ciastka.
DEKORUJEMY CIASTKA
Masę cukrową urabiamy w dłoniach, aby stała się plastyczna, i dość cienko ją wałkujemy. Następnie wycinamy z niej koła o średnicy podobnej do średnicy ciastek i naklejamy na ciastkach. Na masie cukrowej odciskamy wzory za pomocą pogniecionego kawałka folii aluminiowej i ozdabiamy je odrobiną kakao za pomocą pędzelka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4877,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
813 kcal
Tłuszcz
47,8 g
Węglowodany
85,2 g
Błonnik
0 g
Białko
11,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wytrawne cruffiny z serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami
Co wyjdzie z połączenia muffinek i croissantów? Cruffiny, które podbiją Wasze podniebienia. Szczególnie w wytrawnej formie, nadziane serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami. Doskonale się nadają na przyjęcie czy jako przekąska na wieczór filmowy.

Leczo do słoików
Leczo z cukinią do słoików to doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata na długie zimowe miesiące. Aromatyczne, pełne warzyw i przypraw danie rewelacyjne sprawdzi się się jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do innych potraw. Nasz sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować leczo, które zachwyca smakiem i długo zachowuje świeżość.

Ciasto mascarpone z owocami
Ciasto mascarpone z sezonowymi owocami, czyli idealny pomysł na szybki deser przygotowany w termorobocie kuchennym MC Smart. Sprawdź, jak prosto je przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
Rumiane, pulchne placuszki z ciasta drożdżowego z dodatkiem słodkich gruszek. Idealne na śniadanie, doskonałe na deser!

Karp pieczony w cebuli
Szukasz przepisu, który przekona Cię do smaku karpia? Karol Okrasa przychodzi z podpowiedzią! Sprawdź, jak smakuje karp pieczony pod pierzynką z cebuli, i zaproś go w tym roku na wigilijny stół!

Indyk w sosie czekoladowym
Nietypowy przepis Okrasy na indyka w sosie czekoladowym – koniecznie przygotuj to danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
Ser feta i marchewka to doskonałe dodatki do mięsa mielonego, z którym tworzą pyszną zapiekankę. Przygotuj na spotkanie ze znajomymi!

Bostock z rabarbarem
Przepyszny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, inspirowany kuchnią w stylu francuskim. Wypróbuj ten przepis na wyjątkowe słodkie śniadanie lub idealną przekąskę na piknik!

Zapiekanka gyros
Zapiekanka z gyrosa i ryżu to danie, które łączy w sobie grecką tradycję kulinarną i współczesne upodobania smakowe. Soczyste mięso z kurczaka w połączeniu z sycącym ryżem i warzywami tworzy wyjątkową kompozycję smakową, doskonałą na obiad oraz kolację. Poznaj nasz sposób na aromatyczną zapiekankę gyros!