Wytrawne cruffiny z serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami • przepis • składniki • przygotowanie
Co wyjdzie z połączenia muffinek i croissantów? Cruffiny, które podbiją Wasze podniebienia. Szczególnie w wytrawnej formie, nadziane serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami. Doskonale się nadają na przyjęcie czy jako przekąska na wieczór filmowy.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Ciasto francuskie rozwijamy, delikatnie rozwałkowujemy i kroimy na parzystą liczbę 3-centymetrowych pasków.
ZWIJAMY CRUFFINY
Paski ciasta sklejamy po dwa tak, aby z każdej strony były ok. 2-centymetrowe kawałki niepołączone z drugim paskiem. Następnie ciasto zwijamy w rulon, tworząc ślimaka i zawijając pojedyncze kawałki ciasta pod spód. Tak przygotowane ślimaki przekładamy do natłuszczonej formy do muffinek, smarujemy rozbełtanym jajkiem i oprószamy płatkami soli.
PIECZEMY CRUFFINY
Cruffiny pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Gotowe ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
NADZIEWAMY CRUFFINY
Ser przekładamy do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy go do rękawa cukierniczego i nadziewamy nim wystudzone cruffiny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1135,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
189,2 kcal
Tłuszcz
15,8 g
Węglowodany
5,6 g
Błonnik
0 g
Białko
5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
Połączenie smaków, które zaskakuje i zachwyca! Minitarty ze śliwkami, figami i sekretnym składnikiem – doskonałym serem pleśniowym – to przepis Pawła na wykwintną francuską przekąskę!

Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
DG pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!

Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Włoskie tiramisu na dwa sposoby
Odkryj oryginalny przepis na włoskie tiramisu! Możesz przygotować je w klasycznej wersji z kawą i kakao lub sezonowej – z truskawkami.

Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą
Młode warzywa, ciecierzyca i komosa ryżowa – Daria Ładocha wyczarowała z tych składników zupę doskonałą na letnie dni!

Ciasto jogurtowe – przepis
Puszyste, mięciutkie i pełne smaków lata! Ciasto jogurtowe z truskawkami to jeden z tych domowych wypieków, które udają się każdemu i każdemu smakują. Dodaj je do ulubionych!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pljeskavica — bałkańskie grillowane mielone
Szukasz pomysłu na danie z charakterem, które przeniesie Cię prosto na Bałkany? Pljeskavica, czyli soczysty kotlet z mielonego mięsa, to prawdziwa klasyka serbskiej kuchni. To coś więcej niż zwykły burger – to eksplozja smaku zamknięta w prostym, domowym daniu. Poznaj nasz przepis na pljeskavicę!

Roślinny tort marchewkowy
Puszysty i pyszny tort marchewkowy z dodatkiem orzechów włoskich, przełożony kremem kokosowym to idealny deser dla każdego, zwłaszcza wegan!

Zupa z groszku z miętą i prażoną gruszką
To wyjątkowe połączenie aromatycznych przypraw z delikatnym groszkiem. Dodatkowo wzbogacone słodką, prażoną gruszką.