Leczo do słoików • przepis • składniki • przygotowanie
Leczo z cukinią do słoików to doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata na długie zimowe miesiące. Aromatyczne, pełne warzyw i przypraw danie rewelacyjne sprawdzi się się jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do innych potraw. Nasz sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować leczo, które zachwyca smakiem i długo zachowuje świeżość.

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Paprykę, cukinię i pomidory myjemy, a potem odstawiamy na sito, aby przeschły. Paprykę kroimy w kostkę, a pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Cukinię również obieramy i kroimy w większą kostkę.
PODSMAŻAMY WARZYWA
W garnku rozgrzewamy olej, a potem podsmażamy w nim cukinię. Po chwili dodajemy także paprykę i doprawiamy wszystko oregano oraz papryką. Mieszamy i smażymy jeszcze przez 4 minuty.
DODAJEMY SOK POMIDOROWY
Pomidory kroimy w drobną kostkę i wkładamy do miski. Delikatnie wyciskamy z nich sok i wlewamy go do garnka. Mieszamy wszystkie składniki i dusimy na małym ogniu przez 7-8 minut, mieszając całość po jakiś czas.
DODAJEMY POMIDORY
Po kilku minutach gotowania dodajemy pomidory. Mieszamy i doprawiamy. Gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć.
PRZEKŁADAMY LECZO DO SŁOIKÓW
Do wyparzonych i suchych słoików przekładamy całą zawartość garnka i zakręcamy. Pasteryzujemy w drugim garnku w gorącej wodzie, gotując słoiki przez 15 minut, uważając na to, aby się nie stykały
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1005,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
143,7 kcal
Tłuszcz
6,1 g
Węglowodany
20 g
Błonnik
6,7 g
Białko
4,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placek z rabarbarem
Gdy sezon na rabarbar w pełni – wykorzystaj nasz przepis na placek z rabarbarem!

Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
Soczysty, pachnący, doskonały! Taki jest schab przygotowany według tego przepisu. Jego smak przypadnie do gustu każdemu.

Łosoś w kremowym sosie czosnkowym
Smażony łosoś podany z kremowym aromatycznym sosem czosnkowym z dodatkiem parmezanu – gwarantujemy, że ten szybki i łatwy sposób na łososia zagości na stałe w Twoim menu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
Pieczonej dyni trudno się oprzeć – zwłaszcza gdy podamy ją z aromatycznym pesto i pysznym sosem! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj to proste, ale wyjątkowe danie!

Ryba z piekarnika
Ryba z piekarnika to danie, które cechuje prostota przygotowania i wyjątkowy smak. Pieczona ryba jest doskonałą opcją dla osób ceniących sobie pożywną kuchnię, która nie jest pozbawiona smaku. W jaki sposób przyrządzić soczystą rybę o niesamowitym aromacie? Sprawdź nasz przepis!

Kaczka z brzoskwiniami
Chrupiąca kaczka ze słodkimi, rozpływającymi się w ustach brzoskwiniami… koniecznie wypróbuj przepis Elisabeth Dudy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasztet z indyka
Pasztet z indyka z wątróbką, aromatycznymi dodatkami i przyprawami to gwarantowany hit na specjalne okazje. Przygotuj go na Wielkanoc i ciesz się domowymi przysmakami.

Makaron z boczkiem i brukselką
Aromatyczny makaron z kilku składników? Z Paulą to możliwe! Wypróbuj ten świetny przepis na proste, szybkie i niezwykle smaczne danie.

Sałatka z rukoli z ciepłą mozzarellą w szynce bresaola
Wykwintne danie, które pokocha każdy miłośnik dobrego smaku. Roladki z sera i szynki rozpływają się w ustach!