Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Jabłka i śliwki smakują najlepiej jesienią - przygotuj z nich smaczne ciasto z orzechową nutą.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ORZECHY GRUBO SIEKAMY. ŻÓŁTKA
oddzielamy od białek. Do dużej miski przesiewamy mąkę (niewielką ilość odkładamy na bok) oraz kakao. Dodajemy cukier, żółtka, pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia, orzechy oraz śmietanę. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części, które zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1-1,5 godziny.
DO MISKI WKŁADAMY PRZESIEKANE
orzechy. Pozbawione pestek śliwki kroimy na cząstki. Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Orzechy dokładnie mieszamy z owocami. Cukier i cynamon dodajemy do smaku.
POŁOWĘ SCHŁODZONEGO CIASTA KROIMY
w kostkę. Dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia, wysypujemy równomiernie kawałkami ciasta, a następnie lekko dociskamy. Następnie nakładamy nadzienie. Drugą część ciasta również kroimy w kostkę. Dokładnie oddzielamy od siebie kosteczki, przesypując je odrobiną mąki. Masę owocowo-orzechową pokrywamy kawałkami ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 40-45 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5704,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
475,4 kcal
Tłuszcz
23,6 g
Węglowodany
57,3 g
Błonnik
11,9 g
Białko
11,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
Porcja makaronu z rybą udekorowana włoskimi dodatkami to sposób na szybki i zdrowy, a przede wszystkim pyszny obiad.

Ciasto na pizzę we włoskim stylu
Domowe ciasto na pizzę, które długo wyrasta, odwdzięczy się smakiem i jakością. Połącz je z prostymi dodatkami, by stworzyć wyborną kompozycję we włoskim stylu!

Calzone z ricottą
Calzone ma kształt dużego pieroga, jednak przygotowuje się je z ciasta drożdżowego! Spróbuj go z nadzieniem ze szpinaku i serów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pasztet z ciecierzycy
Ale pasztet! Oczywiście w nowoczesnym wydaniu – z ciecierzycy, z dodatkiem suszonych owoców i aromatycznych przypraw!

Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami
Pachnący ziołami, chrupiący pieczony kurczak w towarzystwie kolorowych warzyw - oto recepta Borysa na udany obiad!

Leczo do słoików
Leczo z cukinią do słoików to doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata na długie zimowe miesiące. Aromatyczne, pełne warzyw i przypraw danie rewelacyjne sprawdzi się się jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do innych potraw. Nasz sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować leczo, które zachwyca smakiem i długo zachowuje świeżość.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
Nie znasz jeszcze ciasta filo? W takim razie poznaj je, przygotowując tę prostą i bardzo smaczną zapiekankę z warzywami, serami i miętą! To idealna propozycja na obiad lub kolację!

Borówkowe semifreddo
Mrożony deser idealny na upalne popołudnia! Zmiksuj kilka składników, schłodź je, a po wyjęciu polej orzeźwiającym sosem.

Smażone tramezzini caprese
Smażone, trójkątne tosty z kremowo-serowym nadzieniem. Prawdziwy przysmak, który uwielbiają nie tylko Włosi.