Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą • przepis • składniki • przygotowanie
Nie znasz jeszcze ciasta filo? W takim razie poznaj je, przygotowując tę prostą i bardzo smaczną zapiekankę z warzywami, serami i miętą! To idealna propozycja na obiad lub kolację!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GRILLUJEMY BAKŁAŻAN
Bakłażan kroimy w krążki o grubości ok. 1 cm. Każdy krążek smarujemy olejem z obu stron. Układamy na patelni grillowej i grillujemy z każdej strony do momentu podpieczenia, uważając, aby kawałki bakłażana się nie spaliły. Grillowane krążki bakłażana przekładamy na deskę.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Papryki kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w grubszą kostkę.
SKŁADAMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy obficie olejem. Płaty ciasta filo wyjmujemy z lodówki. Pierwszy płat ciasta układamy na dnie naczynia żaroodpornego i smarujemy go delikatnie olejem. Czynność powtarzamy jeszcze 3 razy, za każdym razem smarując nowy płat odrobiną oleju.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Miód piniowy, ocet i posiekane listki mięty, rozcierając, mieszamy w misce.
PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i polewamy z wierzchu sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4393,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1098,3 kcal
Tłuszcz
60 g
Węglowodany
90,6 g
Błonnik
47,3 g
Białko
47,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zrazy ze schabu z serem i szynką szwarcwaldzką w sosie pieczarkowo-szpinakowym z makaronem tagliatelle
Wyobraź sobie, że jesteś w cudownych, malowniczych Alpach. Pomoże Ci w tym smak naszych zrazów według oryginalnego przepisu!

Spaghetti puttanesca
Szybkie spaghetti we włoskim stylu? To musi być spaghetti puttanesca! Przygotujesz je w kilka minut, a jego wyjątkowy smak zostanie z Tobą na długo!

Bezglutenowy bajgiel z twarożkiem
Bajgle fit bez grama mąki, a do tego pyszny twarożek z warzywami. Poznaj przepis Kingi Paruzel na lekkie śniadanie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką
Chrupiące paluszki z mąki pszennej owinięte cienkimi plastrami szynki. Znakomita przekąska, idealna na przyjęcia!

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Poznaj sprawdzony przepis na pulchne ciasto drożdżowe z mnóstwem śliwek i cynamonowym cukrem!

Klasyczna zupa ogórkowa
Tak smaczna jak u mamy i przygotowana z kilku prostych składników! Klasyczna zupa ogórkowa Karola przypomni Wam smaki dzieciństwa i sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grzyby marynowane
Grzyby marynowane to jeden z przysmaków, które można przyrządzić z łupów zebranych podczas rodzinnego spaceru do lasu. Idealnie doprawione i wyraziste grzyby z marynaty doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatki, kanapek, a także smażonych mięs i innych dań obiadowych. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przyrządzić pyszne marynowane grzyby, to koniecznie sprawdź nasz przepis!

Frytki z batatów
Czy marzysz o idealnych frytkach, które są chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku? Nie musisz już dłużej szukać, ponieważ mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie! Przedstawiamy sprawdzony przepis na frytki z batatów z piekarnika, dzięki któremu będziesz mógł cieszyć się smakiem ulubionych frytek przygotowanych z mniejszą ilością tłuszczu! Sprawdź ten smaczny przepis już teraz!

3 dania fit! Śniadanie, obiad, deser
Na śniadanie tosty, na obiad makaron razowy z pesto, a na deser ciasto bez tłuszczu! Sprawdź fitprzepisy!