Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą • przepis • składniki • przygotowanie
Porcja makaronu z rybą udekorowana włoskimi dodatkami to sposób na szybki i zdrowy, a przede wszystkim pyszny obiad.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SOS 2 ZĄBKI
czosnku bardzo drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę.
DO NAGRZANEGO GARNKA
wlewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia.
DODAJEMY PIEPRZ, WLEWAMY
pomidory pelati i je delikatnie rozdrabniamy.
NASTĘPNIE DODAJEMY NIEWIELKĄ
ilość wody.
GOTUJEMY OKOŁO 5
minut.
DODAJEMY SZCZYPTĘ
cukru.
ŚCIERAMY SKÓRKĘ Z
1/3 cytryny i dodajemy masło do sosu.
GDY MASŁO SIĘ
rozpuści, miksujemy całość blenderem, dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu oraz odrobinę skórki z cytryny.
DO SOSU DODAJEMY
ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki i kawałki tuńczyka (kilka kawałków zostawiamy do dekoracji).
OLIWKI KROIMY NA
pół w poprzek.
SOS MIESZAMY TRZEPACZKĄ,
wrzucamy oliwki do sosu (kilka plasterków zostawiamy do dekoracji).
MAKARON DO GARNKA
z wodą dodajemy troszeczkę soli i gotujemy w nim makaron wg instrukcji na opakowaniu.
PO UGOTOWANIU ODCEDZAMY
makaron, powinien być ugotowany al dente.
MAKARON PRZELEWAMY NIEWIELKĄ
ilością oliwy z oliwek.
1 ZĄBEK CZOSNKU
kroimy w plasterki.
MAŁE POMIDORKI PRZESYPUJEMY
do miski, dodajemy 1 łyżeczkę miodu, pieprz, odrobinę oliwy i czosnek.
WSZYSTKO RAZEM
mieszamy.
POMIDORKI UKŁADAMY NA
wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 4-6 minut.
CZĘŚĆ MOZZARELLI KROIMY
w kostkę, część rwiemy palcami na nieco większe kawałki, następnie polewamy je małą ilością oliwy z oliwek.
NATKĘ PIETRUSZKI SIEKAMY
i odrobinę dodajemy do mozzarelli.
ROZGRZEWAMY MAŁĄ PATELNIĘ,
przekładamy na nią porcję sosu, dodajemy kilka listków natki pietruszki.
DO SOSU NA
patelni dodajemy porcję makaronu i dokładnie mieszamy.
JAK PODAWAĆ PRZEKŁADAMY
na talerz i dekorujemy kawałkami tuńczyka, oliwkami, upieczonymi pomidorami koktajlowymi i mozzarellą oraz natką pietruszki.
DANIE DEKORUJEMY OLIWĄ
z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2962 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
740,5 kcal
Tłuszcz
38,7 g
Węglowodany
75,5 g
Błonnik
27 g
Białko
27 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta z owocami kaki
Piękny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser? Taka właśnie jest tarta z owocami kaki! Koniecznie sprawdź, jaka jest pyszna i jak szybko można ją przygotować.

Smażone kuleczki z cukinii
Znane warzywo podane w mniej znany sposób: w postaci małych panierowanych kuleczek z dodatkiem dwóch serów i cebuli.

Papryczki nadziewane serem
Papryczki nadziewane serkiem to przekąska, która zachwyci każdego miłośnika tapasów. Idealnie sprawdzą się na imprezach, rodzinnych spotkaniach czy jako szybki i efektowny dodatek do obiadu. Odkryj nasz przepis na pyszne papryczki nadziewane serkiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pljeskavica — bałkańskie grillowane mielone
Szukasz pomysłu na danie z charakterem, które przeniesie Cię prosto na Bałkany? Pljeskavica, czyli soczysty kotlet z mielonego mięsa, to prawdziwa klasyka serbskiej kuchni. To coś więcej niż zwykły burger – to eksplozja smaku zamknięta w prostym, domowym daniu. Poznaj nasz przepis na pljeskavicę!

Krem cytrynowy w cytrynkach
Delikatny krem cytrynowy z dodatkiem białej czekolady, podany w skórkach cytryn. Doskonały deser na letnie dni – lekki, orzeźwiający i efektowny!

Andaluzyjska kanapka serranito
Coś wyjątkowego dla wielbicieli kanapek na ciepło! Serranito z dwoma rodzajami kiełbasy w stylu hiszpańskim świetnie sprawdzi się jako lunch lub potrawa na imprezę w gronie znajomych!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie krokiety ze szpinakiem
Zachwycają chrupiącą panierką, a w środku kryją pyszny, kremowy farsz ze szpinaku i nerkowców! Wegańskie krokiety Kingi to idealny, roślinny obiad dla całej rodziny!

Agarowe galaretki jagodowe
Galaretki z owoców i to w wegańskim wydaniu? Oczywiście! Wypróbuj ten przepis i odkryj ich niepowtarzalny smak!

Sos czosnkowy
Dla wielu osób sos czosnkowy jest obowiązkowym dodatkiem do pizzy, zapiekanki czy burgerów. Mieszanka wyrazistego w smaku i aromacie czosnku i jogurtu lub innego dodatku białkowego znana jest od wielu wieków i chętnie używana jako dodatek do dań w kuchni wielu kultur. Poznaj wszystkie możliwe warianty przyrządzenia pysznego, aromatycznego sosu czosnkowego!