Bakłażanowe rollsy z makaronem • przepis • składniki • przygotowanie
Niecodzienne podejście do kuchni włoskiej, czyli bakłażanowe rollsy z makaronem zapiekane w sosie. Polane sosem, zwieńczone aromatycznym serem są idealnym pomysłem na lunch czy obiad.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAKŁAŻANY
Bakłażany kroimy w plastry. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę. Plastry obsmażamy z dwóch stron.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Cebulę i czosnek siekamy. Rozgrzewamy drugą patelnię, na którą wlewamy oliwę i dodajemy masło. Wrzucamy cebulkę i smażymy, aż się zeszkli. Gdy zrobi się przezroczysta, dodajemy posiekany czosnek. Następnie dajemy pomidory z bazylią oraz pastę pomidorową.
ZAGĘSZCZAMY SOS
Ugotowany sos miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy ricottę, ponownie mieszamy i zdejmujemy sos z ognia. Część sosu odlewamy – zostawiamy do polania dania.
FORMUJEMY ROLLSY
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na czystej desce układamy podsmażone plastry bakłażana. Makaron z sosem nawijamy na widelec i wykładamy porcjami na plastry. Zwijamy je, tworząc bakłażanowe rollsy.
PIECZEMY ROLLSY
Bakłażanowe zawijasy układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch zwiniętych bakłażanów polewamy odlanym wcześniej sosem i posypujemy obficie startym serem pecorino. Naczynie żaroodporne na 15 minut umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2135,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
355,9 kcal
Tłuszcz
13,5 g
Węglowodany
43,1 g
Błonnik
4 g
Białko
14,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pikantne polędwiczki z zapiekanką z cykorii z serem fontina i mozzarellą
Włoski ser fontina posłuży do przygotowania zapiekanki idealnie pasującej do grillowanych polędwiczek.

Tarta rabarbarowa
Rozsmakuj się w przepysznej tarcie rabarbarowej. Kruchy spód, aksamitna panna cotta z rabarbarem, a do tego wstążkowe dekoracje.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kapustą
Pomysłów na makaronowe zapiekanki jest wiele! Spróbuj tej z mięsem mielonym, kapustą, natką pietruszki i aromatycznym serem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym
Świeże warzywa, owoce, nuta słodyczy i aromatycznej mięty – to składniki tworzące sałatkę idealną nawet na zimowe wieczory.

Pikantna zapiekanka kukurydziana
Kukurydza z papryczkami jalapenos zapieczona z gulaszem wieprzowym. Pikantna propozycja dla fanów kuchni w stylu meksykańskim!

Muffinki wielkanocne
Babka wielkanocna to klasyk, ale te babeczki są zupełnie inne! Zaproś je na świąteczne śniadanie, a będziesz z nimi spędzać każdą kolejną Wielkanoc!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mus jabłkowy z pomarańczami
Doskonały do deserów, ciast i pieczywa. Smakowity mus z jabłek i pomarańczy znajdzie zastosowanie w wielu przepisach.

Pikantne chipsy z buraka z musem z fasoli
Tym razem Karol kusi pyszną przekąską. Chipsy z buraka z musem z fasoli to idealny pomysł na domową imprezę.

Sałatka śledziowa à la śląskie hekele
Sałatka śledziowa, inspirowana śląskim, klasycznym daniem, to świetny pomysł na przekąskę! Sprawdź, jak przygotować to proste i pyszne danie, które może być świetnym śniadaniem, kolacją lub przekąską na imprezie.