Zapiekane naleśniki z ratatouille • przepis • składniki • przygotowanie
Duszone warzywa zawinięte w naleśnik, zapieczone z serem to łatwy sposób na smaczny i udany obiad!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Cukinię, paprykę, pomidory i bakłażana oczyszczamy, z papryki usuwamy pestki. Warzywa kroimy w kostkę o wielkości ok. 1 cm.
DUSIMY WARZYWA
Bakłażana, cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek przez 2 minuty. Dodajemy cukinię i paprykę. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, cukrem do smaku i smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy pomidory, wino, bulion i dusimy w częściowo przykrytym garnku przez 7-10 minut do odparowania. Mocno doprawiamy według uznania.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Mąkę i sól mieszamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, wodą mineralną i olejem. Stopniowo dodajemy do mąki, mieszając. Odstawiamy na 20 minut do spęcznienia. Smażymy 6 cienkich naleśników na odrobinie gorącego masła przez 1-2 minuty z każdej strony.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2397,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
399,5 kcal
Tłuszcz
17,0 g
Węglowodany
42,6 g
Błonnik
17,9 g
Białko
17,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Twisty serowe z ciasta francuskiego
Serowe twisty to przekąska idealna na imprezę. Smakuje doskonale także razem z dipami.

Kurczak w cieście francuskim
Jeśli masz ochotę na idealną przekąskę, to koniecznie wypróbuj ten przepis! Poczuj aromatyczne połączenie ciasta francuskiego z kurczakiem i nutą sera coulommiers de caractere. To bardzo proste w przygotowaniu, a gwarantuje wiele kulinarnych wrażeń!

Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą
Pachnące ziołami prowansalskimi mięso, podane z przygotowaną w piekarniku kapustą. Danie, które zachwyca każdego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Syrop z mięty
Syrop z mięty to wyjątkowy napój, który doskonale orzeźwia i nadaje się do przygotowania wielu koktajli, lemoniad czy jako dodatek do deserów. Jego intensywny, świeży smak sprawia, że jest on chętnie wybierany latem, ale można go również wykorzystać w zimowych herbatkach. Przygotujmy razem ten aromatyczny syrop!

Babka czekoladowa
Babka, choć tradycyjnie kojarzona z okresami świątecznymi, coraz chętniej wypiekana jest na co dzień. Jej wilgotna konsystencja i intensywny smak czynią ją doskonałą bazą do różnych eksperymentów i modyfikacji. Jednym z pyszniejszych wariantów tego klasycznego wypieku jest wersja czekoladowa. Jak zrobić babkę czekoladową? Odkryj nasz przepis!

Babka z herbatą matcha
Jak Wielkanoc, to babka! Jednak tym razem Paweł przygotował dla Was przepis na nietypową babkę, bo z dodatkiem herbaty matcha. Spróbujcie tego połączenia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krwawe muffinki
Paweł Małecki pokaże Wam swoje cukiernicze triki, dzięki którym będziecie mogli przygotować mrożące krew w żyłach i jednocześnie pyszne muffiny!

Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem
Pomarańcza i marchewka idą ze sobą w parze! Zwłaszcza, gdy wylądują razem zamknięte w słoiczku pod postacią pysznej konfitury!

Schab po cygańsku
Czy marzy Ci się coś wyjątkowego na obiad? Schab po cygańsku to nietypowa odsłona klasycznego kotleta, która zaskakuje połączeniem intensywnych i nietypowych smaków. To danie jest nie tylko sycące, ale i pełne bogatych aromatów. Sprawdź, jak zrobić schab po cygańsku!