Kurczak w cieście francuskim • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli masz ochotę na idealną przekąskę, to koniecznie wypróbuj ten przepis! Poczuj aromatyczne połączenie ciasta francuskiego z kurczakiem i nutą sera coulommiers de caractere. To bardzo proste w przygotowaniu, a gwarantuje wiele kulinarnych wrażeń!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PIERSI KURCZAKA
Piersi kurczaka dokładnie oczyszczamy i nacinamy nożem, tworząc tzw. sakiewki. Doprawiamy je solą i pieprzem, dokładnie z obu stron.
PRZYGOTOWUJEMY DANIE DO PIECZENIA
Ser kroimy w plasterki. Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Na środku każdego kawałka ciasta układamy wcześniej przygotowaną pierś kurczaka. Do środka sakiewek wkładamy ser. Ciasto francuskie nacinamy w paski. Paski robimy dookoła ułożonego na cieście kurczaka. Następnie zawijamy go w ciasto od jego zewnętrznej strony, przeplatając naprzemiennie.
PIECZEMY DANIE W PIEKARNIKU
Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich zioła prowansalskie, doprawiamy wszystko solą. Tak przygotowanymi jajkami, smarujemy zawinięte piersi. Całość wkładamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez 30 minut, z włączonym grzaniem góra–dół, bez termoobiegu.
PODAJEMY DANIE
Podajemy gotowe porcje dania.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2580,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
645,2 kcal
Tłuszcz
40,6 g
Węglowodany
23,2 g
Błonnik
0 g
Białko
43,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Baklawa grecka
Bardzo słodkie ciasto wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Tradycyjny grecki smak, który jest w zasięgu Twojej ręki!

Tort serowy z nutą pomarańczy
Blaty ciasta francuskiego przełożone masą sernikową, a do tego orzeźwiający smak cytrusów. Pyszny deser na wiele okazji.

Kulebiak z łososiem
Kulebiak wcale nie musi być z kapustą. Decydując się na łososia też stworzysz wspaniałe danie. Wypróbuj nasz przepis.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Burgery z pieczarkami i prażoną cebulką
Soczyste mięso wołowe z dodatkiem wędzonego boczku to najprawdopodobniej idealny materiał na burgery w iście amerykańskim stylu. Skorzystaj z tego przepisu i przekonaj się, jak smakują!

Pancakesy faszerowane jabłkiem
To pancakesy, jakich nie znałeś! Naleśniki wypełnione soczystym jabłkiem z pewnością przypadną do gustu Tobie i Twoim bliskim. Sprawdzą się idealnie o każdej porze dnia.

Tortilla sandwich z TikToka
Ta tortilla jest nadziana najlepszymi dodatkami! Sprawdź, jak ich połączenie smakuje po zapieczeniu tej niezwykle prostej kanapki, którą przygotujesz w błyskawicznym tempie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
Lubisz szparagi i zupy? Polubisz ten przepis! Przygotuj krem z zielonych szparagów z chrupiącym dodatkiem: paluszkami grissini owiniętymi szynką długo dojrzewającą.

Sałatka szopska
Sałatka szopska to potrawa pochodząca z kuchni bułgarskiej, wymyślona na potrzeby turystyki, która zachwyca swoim prostym, wyrazistym smakiem oraz kolorowym wyglądem. Świeży pomidor, podpieczona papryka, zielony ogórek, czerwona cebula i słony ser tworzą kompozycję, która świetnie sprawdzi się zarówno jako lekka przekąska, jak i letni obiad. Odkryj wraz z nami jak zrobić tę pyszną sałatkę!

3 sposoby na koktajle
Zobacz, jakie sposoby na orzeźwienie, odnowę oraz odbudowę ma Kinga Paruzel! Przygotuj razem z nią 3 koktajle.