Schab po cygańsku • przepis • składniki • przygotowanie
Czy marzy Ci się coś wyjątkowego na obiad? Schab po cygańsku to nietypowa odsłona klasycznego kotleta, która zaskakuje połączeniem intensywnych i nietypowych smaków. To danie jest nie tylko sycące, ale i pełne bogatych aromatów. Sprawdź, jak zrobić schab po cygańsku!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Schab myjemy i oczyszczamy. Kroimy go w plastry o grubości ok. 2cm. Potem układamy kotlety na desce, przykrywamy folią i ściereczką i delikatnie rozbijamy.
DOPRAWIAMY MIĘSO
Kotlety posypujemy solą oraz pieprzem. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę do miseczki. Do miseczki przekładamy także musztardę i mieszamy. Gotową mieszanką za pomocą pędzelka smarujemy wszystkie kotlety z obu stron.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Marchew myjemy i obieramy, a potem kroimy w plastry. Cebulę również obieramy i kroimy w pióra. Połowę warzyw układamy na spodzie naczynia.
UKŁADAMY KOTLETY
Na warzywnej bazie układamy wszystkie kotlety, a następnie przekładamy na nie resztę marchewki i cebulę.
ŚCIERAMY SER
Na tarce ścieramy ser i posypujemy nim warzywa znajdujące się w naczyniu.
DODAJEMY MAJONEZ
Wykładamy majonez na wierzch potrawy i delikatnie wklepujemy go w ser.
PIECZEMY SCHAB
Nakrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika. Pieczemy go przez 1 godzinę i 10 minut, a potem ściągamy pokrywkę i pieczemy przez następne 20 minut, aż wierzch się zarumieni. Schab podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2884,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
577 kcal
Tłuszcz
32 g
Węglowodany
17,6 g
Błonnik
3,9 g
Białko
57,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik dyniowy
Pyszny i puszysty sernik dyniowy z dodatkiem aromatycznego cynamonu, czyli idealne ciasto na jesień! Przygotuj ten przepis Pawła i zaskocz bliskich nowym smakiem.

Marakuja curd
Marakuja Curd to fantastyczny dodatek do deserów, babeczek i kruchych tart. Jego egzotyczny smak sprawia, że słodkości nabierają wyjątkowego charakteru.

Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
Jak przygotować łososia? Jest naprawdę wiele przepisów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy! Łosoś pieczony koło ogniska, w aromatycznej marynacie i podany z surówką z czerwonej kapusty. Musicie tego spróbować na kolejnym biwaku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierogi z suszonymi śliwkami
Słodkie smaki i świąteczne aromaty połączą się w pierogach Pawła! Sprawdź, jak przygotować śliwkowe nadzienie i migdałową okrasę!

Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną
Wyrazisty smak ryby wzbogacony grzybowym aromatem z dodatkiem pikantnej sałatki z ziemniaków.

Wegańskie bajgle buraczane
Bajgle buraczane cudownie delikatne, puszyste i o pięknym kolorze. Każdemu wyjdą idealnie! Aby od razu się w nich zakochać, wystarczy spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią
Chrupiący podpłomyk z dodatkiem sera koziego z anyżkowym koprem włoskim i brzoskwinią! To zaskakujące połączenie, ale przepyszne!

Golonka w kapuście
Golonka duszona w kapuście to prawdziwa perełka kuchni tradycyjnej, którą bez problemu przyrządzisz w zaciszu swojej kuchni. Miękkie, soczyste mięso, idealnie komponujące się z lekko kwaśną kapustą, to połączenie, które od lat cieszy się uznaniem w polskich domach. Odkryj nasz pyszny sposób na golonkę w kapuście!

Wegański makowiec w polewie czekoladowej
Paweł Małecki zaprasza na wegański makowiec z orzechami, żurawinami i nutą cynamonu, oblany czekoladą!