Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią • przepis • składniki • przygotowanie
Obiad, który zna każdy, w zupełnie nowej, zaskakującej odsłonie! Przygotuj młode ziemniaki z boczkiem, zapiecz je z jajkiem i podaj z doskonałą mizerią. Do tego przepisu będziesz wracać!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY I PRZESMAŻAMY ZIEMNIAKI
Uparowane wcześniej młode ziemniaki kroimy w talarki i smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Ziemniaczane talarki smażymy partiami. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni.
PRZESMAŻAMY DODATKI DO ZIEMNIAKÓW
Cebulę kroimy w piórka, a boczek na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy.
ZAPIEKAMY ZIEMNIAKI Z JAJKIEM
Na wierzch ziemniaków przełożonych do naczyń żaroodpornych wbijamy po 2 jajka. Całość pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190°C.
PRZYGOTOWUJEMY MIZERIĘ
Drobno posiekany koperek łączymy w misce z kwaśną śmietaną. Doprawiamy cukrem, octem spirytusowym, solą i pieprzem. Dodajemy olej. Mieszamy.
PODAJEMY DANIE
Młode ziemniaki zapieczone z jajkiem wyjmujemy z piekarnika i podajemy w naczyniach, w których się piekły. Obok ustawiamy miseczki z mizerią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1343,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
671,6 kcal
Tłuszcz
36,7 g
Węglowodany
54,3 g
Błonnik
31,3 g
Białko
31,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak z sosem paprykowym
Kurczak w aksamitnym sosie paprykowym z ziołami. Smakuje doskonale sam lub z dodatkami.

Mus jabłkowy z pomarańczami
Doskonały do deserów, ciast i pieczywa. Smakowity mus z jabłek i pomarańczy znajdzie zastosowanie w wielu przepisach.

Pożywne szkolne bułeczki z szynką
Miękkie, puszyste muffiny pełne wartościowych składników. Lekka i sycąca przekąska dla dużych i małych.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegeburgery z orientalnym sosem śliwkowym
Znudziły Ci się klasyczne burgery? Pora na odrobinę szaleństwa na talerzu i to w roślinnej wersji!

Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem
Zobacz, jak w kilka chwil możesz przygotować sos do tortellini z dodatkiem szpinaku i boczku. To pomysł na szybki i pyszny obiad!

Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa kukurydziana z cukinią i boczkiem
Zupa kukurydziana to pyszne i rozgrzewające danie, które zdobyło niejeden żołądek. Sprawdź jej nową odsłonę z dodatkiem cukinii i chrupiących skwarków z boczku.

Faszerowane ziemniaki z pikantną, grillowaną karkówką
Grillowane danie z wieprzowiną w roli głównej i faszerowanymi ziemniakami jako mistrzami drugiego planu!

Spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano
Kurczak to klasyk? Nic z tych rzeczy, jeszcze nie wszystko na jego temat zostało powiedziane! Ten przepis to nowe spojrzenie, które na pewno przypadnie Ci do gustu!