Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia • przepis • składniki • przygotowanie
Nowa, wiosenna wersja kopca kreta! Wystarczy kilka chwil, aby ten pyszny i kolorowy deser trafił na stół. Koniecznie sprawdź, jak łatwo go przygotować.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SZPINAKOWĄ
Żółtka oddzielamy od białek i łączymy ze szpinakiem, mlekiem, cukrem i mąką. Całość blendujemy na gładką i jednolitą masę.
SMAŻYMY OMLET
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy do nich masę szpinakową, po każdym dodaniu delikatnie łączymy składniki. Gotowe ciasto przelewamy na lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na małym ogniu, pod przykryciem tak, aby omlet był lekko złoty z obu stron.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Twaróg, jogurt i cukier umieszczamy w misce i blendujemy na gładką masę. Następnie do kremu ścieramy kostkę czekolady i całość dokładnie mieszamy.
PODAJEMY DESER
Z omleta wykrawamy kształt dna szklanego naczynia i przekładamy go na dno naczynia. Truskawki kroimy na pół i układamy na omlecie. Na owoce wykładamy krem i całość posypujemy pokruszonymi brzegami omleta. Deser przed podaniem chłodzimy przez min. 1 godzinę w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
853 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
426,5 kcal
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
33 g
Błonnik
39,6 g
Białko
39,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasztet drobiowy
Pasztet drobiowy to klasyczne danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Jego delikatna konsystencja i wyrazisty smak sprawiają, że świetnie smakuje z pieczywem, jako przystawka lub dodatek do sałatek. Przygotowanie pasztetu drobiowego jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Zrób go razem z nami!

Omlet z szynką i serem
Omlet z serem i szynką to klasyczne danie pochodzące z Francji, które idealnie sprawdzi się na szybkie śniadanie lub lekką kolację. To prosty i sycący posiłek, który przygotujesz w zaledwie kilka minut. Nie czekaj i zrób go razem z nami!

Pudding chia z owocami leśnymi
Leśne smaki w słodkim wydaniu? Ten pudding można opisać w samych superlatywach: superproste przygotowanie i supersmak! Sprawdź i się przekonaj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
Idealny sposób na ochłodę w najgorętsze dni – pyszny chłodnik z truskawek i arbuza, przełamany słonym smakiem sera feta.

Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym
Coś nietypowego – cannelloni z cukinii w roli tego charakterystycznego makaronu. Smaczna, lekka potrawa.

Pistacjowe semifreddo z ricottą
Semifreddo przypomina lody, więc doskonale sprawdzi się podczas letnich dni. Jeśli jesteś fanem pistacji, koniecznie musisz przygotować ten deser!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kompot jabłkowy
Jabłka, pigwa i odrobina słodyczy – to składniki na łatwy i pyszny kompot z jabłek!

Frytki z batatów
Czy marzysz o idealnych frytkach, które są chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku? Nie musisz już dłużej szukać, ponieważ mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie! Przedstawiamy sprawdzony przepis na frytki z batatów z piekarnika, dzięki któremu będziesz mógł cieszyć się smakiem ulubionych frytek przygotowanych z mniejszą ilością tłuszczu! Sprawdź ten smaczny przepis już teraz!

Hreczanyki z wegańską okrasą
Odkrywaj prawdziwe przepisy regionalnej polskiej kuchni! Spróbuj, jak smakują hreczanyki – podkarpackie kotleciki z kaszą gryczaną, które Karol przygotował w wegetariańskiej odsłonie!