Hreczanyki z wegańską okrasą • przepis • składniki • przygotowanie
Odkrywaj prawdziwe przepisy regionalnej polskiej kuchni! Spróbuj, jak smakują hreczanyki – podkarpackie kotleciki z kaszą gryczaną, które Karol przygotował w wegetariańskiej odsłonie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKĄ OKRASĘ
Olej delikatnie rozgrzewamy na patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i wolno smażymy na małym ogniu ok. 30 minut. Cebula powinna się lekko wysuszyć i nabrać ładnego, lekko brązowego koloru.
PRZYGOTOWUJEMY PURÉE
Ugotowane ziemniaki przeciskamy dwa razy przez praskę.
GOTUJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ
Kapustę siekamy. Jeśli jest słona, przepłukujemy ją zimną wodą i dokładnie odsączamy na sicie.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA HRECZANYKI
Ziemniaczane purée łączymy w misce z ugotowaną kapustą i ugotowaną kaszą gryczaną. Dodajemy jajka, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Mieszamy.
FORMUJEMY I SMAŻYMY HRECZANYKI
Bułkę tartą przesypujemy na talerz. Z porcji gotowej masy na hreczanyki formujemy w dłoniach okrągłe kotleciki, które następnie delikatnie spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
PODAJEMY HRECZANYKI
Gotowe hreczanyki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przekładamy na talerz. Podajemy z kleksem śmietany, wegańską okrasą i posiekanym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1909,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
238,7 kcal
Tłuszcz
9,3 g
Węglowodany
31,1 g
Błonnik
3,2 g
Białko
7,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kolacja malucha – kotleciki rybne z warzywami
Ahoj, mały marynarzu! Na stół wpływają przepyszne kotleciki z łososiem, szpinakiem, ziemniakami i marchewką. Ten przepis Kingi uwielbiają rodzice, bo świetnie sprawdza się wtedy, gdy trzeba szybko znaleźć pomysł na wartościową kolację.

Szyszki w kształcie dyni z ekspandowanych ziaren
Halloween może być… strasznie słodkie! Dynie z ekspandowanych nasion to powrót do przeszłości dla dorosłych i superfrajda – niezależnie do wieku! Przygotuj te dynie i zaskocz swoich gości!

Pstrąg pieczony z ziemniakami
Wystarczą ziemniaki, świeży pstrąg i warzywa, aby na Twoim stole znalazło się nieprawdopodobnie smaczne danie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasteczka z suszonymi jagodami
Przepyszne ciasteczka bez dodatku cukru to idealna przekąska dla dzieci. Sprawdź, jakie są łatwe do przygotowania i smaczne!

Pieczona ciecierzyca na słono
Superpomysł na przekąskę na wieczór filmowy lub przyjęcie! Ciecierzyca pieczona na słono. Wypróbuj!

Sum z karaibską salsą
Grillowane filety z suma z aromatyczną salsą w stylu karaibskim przygotowaną na bazie banana, mango oraz świeżych ziół.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą
Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą – odkryj nietypowe połączenie smaków w łatwej w wykonaniu zupie!

Zielone chia smoothie
Zmiksuj sobie zieloną porcję energii na cały dzień! Wypróbuj przepis Kingi na pyszne smoothie.

Czekoladowe babeczki wielkanocne
Puszyste kakaowe ciasto, gęsty krem, orzechy i mnóstwo czekolady – przepis na idealne babeczki, które urzekają smakiem.