Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI
W misce umieszczamy mielone mięso, jajko, kaszę mannę, sól, pieprz, drobno posiekany czosnek i oregano. Całość wyrabiamy dłońmi aż do powstania jednolitej masy.
FORMUJEMY KLOPSIKI
Masę na klopsiki nabieramy łyżką i formujemy z niej kuleczki.
PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Zależnie od wielkości pieczarek kroimy je na mniejsze kawałki lub jedynie dokładnie oczyszczamy. Halloumi kroimy w dość dużą kostkę, o wielkości podobnej do klopsików.
SKŁADAMY I GRILLUJEMY SZASZŁYKI
Na szpikulce lub patyczki nadziewamy kolejno po kawałku sera, klopsiku, kawałku papryki w każdym kolorze i pieczarce. Czynność powtarzamy, aż skończą się składniki. Tak przygotowane szaszłyki skrapiamy oliwą i grillujemy przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu obracając, aż będą równomiernie zarumienione.
PODAJEMY SZASZŁYKI
Gotowe szaszłyki podajemy ciepłe, z bułką fińską i ogórkami małosolnymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1299,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
649,6 kcal
Tłuszcz
30,1 g
Węglowodany
55,6 g
Błonnik
40,1 g
Białko
40,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
Porcja makaronu z rybą udekorowana włoskimi dodatkami to sposób na szybki i zdrowy, a przede wszystkim pyszny obiad.

Owocowe szaszłyki
Smakowita mieszanka owoców podpieczonych na grillu w postaci szaszłyków. Podana ze słodkim sosem miodowym i orzechami.

Risotto ze szparagami
Lekki winny smak, zielone warzywa i ryż – niektórym smakom zawsze będzie ze sobą po drodze. Sprawdź, jak komponują się w przepisie Darii na risotto ze szparagami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Nadziewane czekoladowe zajączki
Zobaczcie, jak łatwo urozmaicić gotowe figurki czekoladowych zajączków i dodać im smaku. Sami zróbcie puszysty krem limonkowy na bazie serka mascarpone i śmietanki, dodajcie migdałowych ciasteczek oraz malin i gotowe!

Pasta rybna na kanapki
Makrela, łosoś czy halibut? Której ryby użyjesz do przygotowania swojej pasty kanapkowej?

KLASYCZNA DALGONA COFFEE
Słynna kawa z Instagrama teraz w Kuchni Lidla! Sprawdź, jak przygotować klasyczną dalgona coffee, i ciesz się jej smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi ruskie
Absolutna klasyka polskiej kuchni i kwintesencja smaku, za którym się tęskni. Delikatne, sprężyste ciasto otulające aksamitne nadzienie z kremowego twarogu i ziemniaków, zwieńczone idealnie zeszkloną cebulką lub chrupiącymi skwarkami. Pierogi ruskie to danie-symbol, kulinarny pewniak! Oto przepis, który trzeba znać.

Wrapy z kurczakiem i chrupiącymi warzywami
Znudziły Ci się kanapki na drugie śniadanie? Przygotuj pyszne tortille z kurczakiem i kolorowymi świeżymi warzywami!

Piroshki z wołowiną
Przepyszne i pełne aromatycznego nadzienia piroshki to idealna przekąska lub świetny pomysł na obiad. Naprawdę trudno się oprzeć tym smażonym przysmakom z ciasta drożdżowego!