Carbonara z boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Jest i on! Makaron carbonara z małą modyfikacją na rzecz polskich warunków, czyli zamianą guanciale na boczek. To pyszne danie, które zachwyci nawet największych tradycjonalistów.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY BOCZEK
Od boczku odkrawamy część tłuszczu, a sam boczek kroimy w drobną kostkę. Następnie smażymy go na suchej i rozgrzanej patelni, aż nabierze złotego koloru i będzie chrupiący. Całość delikatnie studzimy, z patelni zdejmujemy dwie łyżki podsmażonego boczku, który wykorzystamy do dekoracji.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie ok. 2 minut mniej, niż wskazują instrukcje na opakowaniu, aby był al dente. Zachowujemy ok.0,33 szklanki wody po gotowaniu.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Żółtka mieszamy z pieprzem. Następnie dodajemy do nich lekko przestudzony tłuszcz ze smażenia boczku. Sery ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy je do jajek wymieszanych z tłuszczem i całość dokładnie mieszamy. Następnie do masy dolewamy odrobinę wody i całość dokładnie mieszamy.
ŁĄCZYMY SOS Z MAKARONEM
Na patelnię z podsmażonym boczkiem dodajemy gorący makaron i sos, całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dolewamy więcej wody, aby sos miał odpowiednią konsystencję.
PODAJEMY DANIE
Makaron przekładamy na talerze, oprószamy serem pecorino i odłożonym wcześniej podsmażonym boczkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2243,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1121,9 kcal
Tłuszcz
70,9 g
Węglowodany
74,8 g
Błonnik
0 g
Białko
43,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śniadanie na słodko: budyń jaglany i kasza manna
Dwa sposoby na śniadaniowy bowl! Orzechowa kasza manna z owocami lub budyń jaglany z malinami – wypróbuj oba i wybierz swój ulubiony!

Makaron orecchiette ammollicate
Wypróbuj prosty przepis na wyjątkowy makaron inspirowany południowowłoską kuchnią! Kremowa pasta z anchois – pachnąca oliwą i rześką natką pietruszki – ma szansę dołączyć do Twoich ulubionych przepisów na szybki i smaczny obiad.

Grillowane szaszłyki z karkówki ze szparagami
Soczyste szaszłyki, pieczone ziemniaczki i grillowane szparagi – oto tajemnica udanego przyjęcia grillowego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Indyjska sól z przyprawami
Przygotuj uniwersalną przyprawę do dań indyjskich w swoim domu!

Bułeczki cynamonowe z kubka
Goście zapowiedzieli się w ostatniej chwili? Czas więc na prawdziwą, cynamonową ucztę! Wystarczy tylko rozwałkować, posypać, zwinąć i wstawić do mikrofalówki! Smaczniej i szybciej się nie da!

Kawałki sera koziego na roszponce z orzechami
Aromat sera koziego doskonale współgra z orzechami. Przygotuj wyśmienitą sałatkę na roszponce.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Nalewka z głogu
Kolor i smak owoców głogu zamknięte w słodkiej nalewce, która przyjemnie rozgrzeje Cię w długie jesienne i zimowe wieczory. Sprawdź, jak przygotować ją krok po kroku z wykorzystaniem przepisu Pawła!

Tarator, bułgarski chłodnik
Orzeźwiająca przekąska na upalne dni – delikatny chłodnik na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem ogórka i orzechów.

Zupa z zielonych szparagów z kiełkami i twarogiem
W tej zupie wędzony twaróg doskonale podkreśla delikatny smak zielonych szparagów. Niech talerze wypełni wiosna dzięki przepisowi Kingi na szparagowy krem z białym serem i kiełkami!