Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym” • przepis • składniki • przygotowanie
Rodzinny obiad, który zatrzyma przy stole na dłużej? Przygotuj warzywne nuggetsy w trzech idealnych panierkach z sałatką coleslaw i warzywnym sosem!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIKSUJEMY SKŁADNIKI
Fasolę dokładnie odsączamy i przekładamy do misy blendera. Dodajemy różyczki brokułu, cebulę, słodką i wędzoną paprykę, musztardę, płatki owsiane i pieprz. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę.
PRZYGOTOWUJEMY PANIERKI
Napój sojowy przelewamy do miski. Dodajemy mąkę tortową i szczyptę soli. Całość mieszamy trzepaczką do jajek. Jeśli dodamy zbyt dużo mąki, uzupełniamy ciasto napojem sojowym tak, aby ciasto wyglądało jak gęsta śmietana.
FORMUJEMY I PANIERUJEMY NUGGETSY
Za pomocą łopatki silikonowej nabieramy uzyskaną masę, z której następnie formujemy niewielkie kawałki nuggetsów. Kotleciki zanurzamy w masie z napoju sojowego, a następnie obtaczamy w wybranej panierce.
SMAŻYMY NUGGETSY
Nuggetsy smażymy na złoty kolor z obu stron na patelni z dodatkiem oleju. Po usmażeniu przekładamy do odsączenia na papierowe ręczniki.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Kapustę białą i czerwoną szatkujemy. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki za pomocą obieraczki do warzyw. Jabłko dokładnie myjemy i razem ze skórką kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paseczki. Cebulę dymkę siekamy drobno. Wszystkie warzywa mieszamy na jednym, głębokim talerzu.
DOPRAWIAMY SAŁATKĘ
W mniejszej miseczce mieszamy jogurt roślinny i wegański majonez. Doprawiamy sokiem z ½ cytryny. Częścią soku z pozostałej połówki cytryny skrapiamy warzywa. Majonez z jogurtem przekładamy na talerz z warzywami i dokładnie mieszamy. Dodajemy żurawiny.
PODSMAŻAMY CEBULĘ, CZOSNEK I BATAT
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Oba składniki smażymy w garnku z dodatkiem oliwy przez ok. 2-3 minuty.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Dodajemy suszone pomidory, kurkumę, słodką i wędzoną paprykę, orzechy nerkowca. Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3653,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
405,9 kcal
Tłuszcz
11,9 g
Węglowodany
65,9 g
Błonnik
14,1 g
Białko
14,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gyros z chorizo w stylu iberyjskim
Chrupiąca bagietka, pełen smaku gyros z udek kurczaka z dodatkiem chorizo, a do tego orzeźwiająca surówka z kapusty i marchewki. Przygotuj kanapkę idealną według Karola Okrasy.

Świąteczna nalewka bakaliowa
Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!

Szakszuka z kaszą pęczak
Jesteś miłośnikiem szakszuki? Wypróbuj przepis Karola na szakszukę z kaszą pęczak. To idealny przepis na leniwe weekendowe śniadanie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.

Ryż z jabłkami i cynamonem
Ryż na mleku, jabłka i aromatyczny cynamon połączone w jednej, słodkiej zapiekance – prosty pomysł na słodkie danie!

Amerykańskie BBQ
Frytki z batatów, z ziemniaków, sos z awokado i masłem orzechowym, marynata BBQ – to i jeszcze więcej składa się na prawdziwe amerykańskie grillowanie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Roladki z tortilli z guacamole i kabanosami
Wszyscy lubią tortille i przekąski! Właśnie dlatego proste roladki z tortilli w stylu meksykańskim tak świetnie sprawdzają się w sylwestrowym menu. Zobacz, jak łatwo je przygotować!

Chlebek bananowy z tahini
Chlebek bananowy z tahini to pyszny i szybki pomysł na słodką przekąskę. Ten wilgotny, aromatyczny wypiek, który łączy naturalną słodycz bananów z nutą sezamowego tahini i gorzkiej czekolady, zachwyci każde podniebienie!

Łosoś i jajka pieczone w chlebie
To danie robi wrażenie! Chlebowa zapiekanka z jajkami i delikatną rybą zachwyci smakiem każdego, kto jej spróbuje. Pycha!