Łosoś i jajka pieczone w chlebie • przepis • składniki • przygotowanie
To danie robi wrażenie! Chlebowa zapiekanka z jajkami i delikatną rybą zachwyci smakiem każdego, kto jej spróbuje. Pycha!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NA GÓRZE BOCHENKA
chleba wycinamy prostokątny otwór i usuwamy miąższ (należy uważać, by nie przedziurawić spodu).
JAJKA WBIJAMY DO
miski.
DODAJEMY ŚMIETANĘ, POKROJONEGO
w paseczki łososia, pokruszony ser pleśniowy, koperek i pietruszkę.
PRZYPRAWIAMY ODROBINĄ SOLI
i pieprzu i delikatnie mieszamy.
TAK PRZYGOTOWANĄ MASĄ
napełniamy bochenek.
PIECZEMY W PIEKARNIKU
około 20 minut w temperaturze 180°C.
PO TYM CZASIE
wyjmujemy chleb, smarujemy skórkę masłem i ponownie wkładamy do piekarnika na około 5-10 minut, aż jajka całkowicie się zetną.
SERWUJEMY NA
ciepło.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1811,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
452,8 kcal
Tłuszcz
14,5 g
Węglowodany
63,5 g
Błonnik
0,1 g
Białko
17,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
Łosoś czy pstrąg? Najlepiej… pstrąg łososiowy! Świetnie smakuje z selerowym purée i sosem bazyliowym. Spróbuj!

Zupa krem z buraka
Wypróbuj przepis na błyskawiczną zupę krem z buraków z octem balsamicznym!

Bagietka z pieczoną piersią kurczaka
Smaczna kanapka, którą możesz zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy czy na piknik – bagietka z pieczoną piersią kurczaka!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańska carbonara z boczkiem z tofu
Jeden z popularniejszych przepisów na makaron inspirowanych kuchnią Włoch, w lekkiej, bezmięsnej wersji! Sprawdź, jak Kinga dobiera i łączy składniki wegańskiej carbonary!

Szybka kapusta po grecku
Jednogarnkowa potrawa, którą można przygotować już w dwa kwadranse! Idealny pomysł na szybki i smaczny posiłek.

Zupa prowansalska z francuskim serem
Chrupiące jarzyny, kremowy ser pavé i esencjonalny bulion łączą się w lekkiej, delikatnej zupie prowansalskiej. Przygotuj ją, wykorzystując sprawdzony przepis Karola.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
Proste w przygotowaniu babeczki czekoladowe z polewą czekoladową, suszonymi owocami żurawiny i orzechami laskowymi. Idealna słodka przekąska!

Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
Włoski deser w wykonaniu samego mistrza cukiernictwa. Delikatna panna cotta ze słodkimi karmelizowanymi pomarańczami!

Awokado zapiekane z jajkiem
Nowoczesny pomysł na śniadanie! Awokado zapiekane z jajkami podane z grzankami z masłem miętowym.