Chlebek bananowy z tahini • przepis • składniki • przygotowanie
Chlebek bananowy z tahini to pyszny i szybki pomysł na słodką przekąskę. Ten wilgotny, aromatyczny wypiek, który łączy naturalną słodycz bananów z nutą sezamowego tahini i gorzkiej czekolady, zachwyci każde podniebienie!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZTAPIAMY MASŁO
Masło przekładamy do pojemnika miksującego i roztapiamy, używając programu„własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 2 minuty / prędkość: 1.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Masło roztapiamy. Odmierzamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz tahini w misie termorobota MC Smart. Następnie obieramy banany, 4 z nich wrzucamy do misy i wbijamy jajka.
MIKSUJEMY SKŁADNIKI
Łączymy wszystkie składniki, używając programu„miksowanie na piure” / czas: 40 sekund / prędkość: 5. Masa powinna być nie do końca gładka. Na koniec do ciasta dodajemy posiekaną na większe kawałki gorzką czekoladę i delikatnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ
Keksówkę wewnątrz dokładnie smarujemy masłem i wypełniamy przygotowanym ciastem. Ostatniego banana przekrawamy wzdłuż na pół i układamy na wierzchu jako dekorację, ciasto delikatnie ozdabiamy też tahini.
PIECZEMY CHLEBEK
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez ok. 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3507,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
350,7 kcal
Tłuszcz
15,5 g
Węglowodany
49,3 g
Błonnik
3,3 g
Białko
5,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańska polędwica wellington z burakami
Niemożliwe? Spróbuj i się przekonaj, że smakuje lepiej niż oryginał, a przy tym jest prostsza i szybsza w przygotowaniu. Fantastyczny przepis na roślinną wersję polędwicy wellington!

Pizzo-burger
Masz ochotę na burgera i pizzę jednocześnie? DG pokaże Ci sposób, jak te dwa dania połączyć w jedno!

Pasta z tuńczyka
Niezwykle szybka w przygotowaniu pasta z tuńczyka z domowym majonezem, czyli klasyczne smarowidło na kanapki. Przygotuj je i sprawdź, jak smakuje!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Imbirowe skrzydełka z grilla
Złociste skrzydełka z kurczaka przygotowane w orientalnej marynacie na bazie limonki, imbiru oraz papryczek chili.

Sałatka z kuskusem, mango i awokado
Słoneczna sałatka z mango, awokado i kuskus z pysznym sosem na bazie suszonych pomidorów – łatwy i szybki przepis dla Ciebie!

Pyszny duet dorsza z groszkiem
Niezwykłe połączenie delikatnej ryby i charakternego sosu groszkowego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
Chrupiące koszyczki wypełnione soczystymi owocami to pyszny deser, który przygotujesz w niecałe 30 minut! Spróbuj!

Sałatka z halloumi, rukolą i szpinakiem
Przygotuj sałatkę, która smakiem przypomni Ci greckie wyspy. Rukola, szpinak i ser halloumi w roli głównej!

Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
Odwiedź Kuchnię Lidla i zobacz, jak Paweł Małecki przygotowuje wesołe owocowe lizaki-cudaki na Dzień Dziecka!