Wegański tatar • przepis • składniki • przygotowanie
W pełni roślinna odsłona tej klasycznie mięsnej przystawki poleca się wszystkim, którzy nie boją się kulinarnych eksperymentów! Sprawdź, jak przygotować wegański tatar, wykorzystując przepis Kingi!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY WEGAŃSKIE MIĘSO
Wegańskie mięso przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie, rozdrabniając je łyżką. Dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z buraka. Dokładnie mieszamy. Przesmażone wegańskie mięso zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystudzenia.
KROIMY DODATKI
Szalotkę i ogórki kroimy w drobną kostkę, grzyby i kapary drobno siekamy.
PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKIE ŻÓŁTKO
Wegański majonez łączymy w miseczce z kurkumą. Mieszamy.
PODAJEMY TATAR (2 SPOSOBY)
Do wystudzonego wegańskiego mięsa dodajemy oliwę i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1503,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
250,6 kcal
Tłuszcz
13,6 g
Węglowodany
19,5 g
Błonnik
5,6 g
Białko
5,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Quiche z tortilli
Prosta w przygotowaniu przekąska, która doskonale uzupełni wielkanocne menu, a także sprawdzi się jako finger food na przyjęciach.

Krewetki w czerwonym curry
Azjatyckie danie według pomysłu Karola Okrasy – chrupiące krewetki z pikantnym czerwonym curry.

Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”
Rodzinny obiad, który zatrzyma przy stole na dłużej? Przygotuj warzywne nuggetsy w trzech idealnych panierkach z sałatką coleslaw i warzywnym sosem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
Fast food inspirowany kuchnią Ameryki w wykwintnej wersji, którą pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze. Aby go zrobić, wystarczy chwila!

Mrożony jogurt czekoladowy z ciastkami
Jogurt na śniadanie? Tak! Spróbuj mrożonego z ciastkami i truskawkami.

Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
Naprawdę pikantne danie dla miłośników doskonale przygotowanej i ostro doprawionej wołowiny.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pomarańcze deserowe
Połączenie czekolady z pomarańczą to prawdziwa gratka dla kulinarnych koneserów. Przygotuj ten niezwykle prosty deser z trzech składników i ciesz się jego wyjątkowym smakiem.

Torcik z ciasta francuskiego
Lekki torcik z ciasta francuskiego z delikatnym kremem mascarpone i truskawkami to świetny wybór zarówno na letnie desery, jak i wyjątkowe okazje.

Mus jabłkowy z pomarańczami
Doskonały do deserów, ciast i pieczywa. Smakowity mus z jabłek i pomarańczy znajdzie zastosowanie w wielu przepisach.