Tort Sachera • przepis • składniki • przygotowanie
Tort Sachera to klasyczny wiedeński deser, który zachwyca swoją intensywną czekoladową nutą i subtelnym nadzieniem z morelowej konfitury. Jego wyjątkowy smak, połączenie delikatnego biszkoptu i aksamitnej polewy, sprawia, że wiele osób podróżuje do Wiednia właśnie po to, aby go spróbować. Zrób z nami ten legendarny tort w domowych warunkach!

Czas przygotowania
190 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wlewamy do kubka, a białka do miski. Dodajemy sól do białek i zaczynamy ubijać. Gdy piana się zagęści, dodajemy powoli cukier i ubijamy na sztywno.
UCIERAMY MASŁO Z CUKREM PUDREM
Do drugiej miski dodajemy masło oraz cukier puder i ucieramy na średnich obrotach, aż masa zrobi się puszysta i powoli dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy, aż wszystko się połączy.
ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ
Do rondelka wrzucamy czekoladę i rozpuszczamy ją, a potem dodajemy do masy z żółtek i miksujemy, aż do połączenia w jednolitą masę.
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Do masy z żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i miksujemy mikserem ustawionym na małe obroty.
ŁĄCZYMY OBIE MASY
Przekładamy białka z masą jajeczną i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia.
PIECZEMY CIASTO
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niej ciasto i wsuwamy do piekarnika. Ciasto pieczemy 45-50 minut.
WYCIĄGAMY CIASTO Z PIECA
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia, najlepiej do góry nogami na kratce do studzenia.
PRZECINAMY CIASTO NA DWA BLATY
Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty, a każdy z nich nasączamy rumem.
SMARUJEMY BLATY MARMOLADĄ
Jedną połowę ciasta smarujemy ¾ porcji marmolady i nakładamy na nią drugi blat ciasta. Potem smarujemy marmoladą wierzch ciasta i wszystkie boki. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażarki.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Do umytego i osuszonego rondelka po czekoladzie wsypujemy cukier puder i dodajemy wodę. Gotujemy, aż cukier się rozpuści.
DODAJEMY CZEKOLADĘ
Czekoladę kroimy i dodajemy do ciepłego syropu cukrowego. Garnek ściągamy z kuchenki i miksujemy na gładką masę. Polewę przecieramy przez sito, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
OZDABIAMY CIASTO
Gotową polewę wylewamy na ciasto, zaczynając od samego wierzchu. Staramy się rozprowadzić szpatułką polewę też na bokach.
CHŁODZIMY CIASTO
Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na 1,5 godziny albo więcej. Kroimy dopiero wtedy, kiedy polewa stężeje.
DODAJEMY MORELE
Morele delikatnie sparzamy i ściągamy z nich skórkę, a następnie wyciągamy z nich pestkę i kroimy w plastry, a potem ozdabiamy nimi kawałki tortu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5629,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
804,2 kcal
Tłuszcz
33,9 g
Węglowodany
110,4 g
Błonnik
4,8 g
Białko
10,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jajka po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami
Krem z rzeżuchy i tostowe paluszki to świetne dodatki do jajek. Wypróbuj koniecznie!

Naleśniki po austriacku z morelami i lodami waniliowymi
Wypróbuj przepis na naleśniki na słodko – z pysznym farszem morelowym i lodami waniliowymi.

Tarta z Linzu
Wypróbuj przepis na austriacki przysmak – tartę na kruchym cieście, wypełnioną nadzieniem z czerwonych i czarnych porzeczek. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mus z białej czekolady z truskawkami
Lekki, aksamitny mus z białej czekolady z dodatkiem wanilii, zwieńczony świeżymi truskawkami… Ten pomysł na deser brzmi jak marzenie – na szczęście łatwe do spełnienia!

Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
Puszysta, truskawkowa pianka połączona z galaretką i zamknięta pomiędzy wafelkami. Ta słodka przekąska według przepisu Pawła świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i przypomni Ci smak słodkości z dawnych lat!

Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami
Wypróbuj przepis Okrasy na świąteczną kaczkę, marynowaną w winie z pysznymi dodatkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem
Aksamitna, delikatna, z zaskakującym dodatkiem, który nadaje jej wykwintny charakter – zupa krem z kalafiora według przepisu Karola zachwyci każdego. Spróbuj!

Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
Miniplacuszki warzywne doskonale smakują jako przekąska lub drugie śniadanie do pracy. Wypróbuj koniecznie!

Uda gęsie w sosie porzeczkowym
Czarne porzeczki, miód pitny, boczek i pachnący rozmaryn. To przepis Karola Okrasy na sos idealny do ud gęsich!