Jajka po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami • przepis • składniki • przygotowanie
Krem z rzeżuchy i tostowe paluszki to świetne dodatki do jajek. Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KREM Z RZEŻUCHY
Rzeżuchę obcinamy i mieszamy z serkiem grani i śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny.
GOTUJEMY JAJKA I SMAŻYMY CHLEB
Jajka gotujemy na miękko. W międzyczasie każdą kromkę chleba kroimy na 4 paski i podsmażamy na gorącym maśle ok. 1 minuty z każdej strony.
NAKŁADAMY KREM NA JAJKA
Jajka przelewamy zimną wodą, obieramy ze skorupki i przekładamy po 2 sztuki do szklanki. Lekko nacinamy, doprawiamy solą i pieprzem i rozkładamy na nich krem z rzeżuchy. Dodajemy po 1 łyżeczce kawioru z pstrąga (opcjonalnie). Podajemy z tostowymi paluszkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1374,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
343,6 kcal
Tłuszcz
21,7 g
Węglowodany
14,2 g
Błonnik
21,7 g
Białko
21,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta z Linzu
Wypróbuj przepis na austriacki przysmak – tartę na kruchym cieście, wypełnioną nadzieniem z czerwonych i czarnych porzeczek. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną!

Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków
Plastry mięsa w złocistej panierce z płatków owsianych. Oryginalny pomysł na klasyczny sznycel wiedeński. Doskonały!

Tort Sachera
Tort Sachera to klasyczny wiedeński deser, który zachwyca swoją intensywną czekoladową nutą i subtelnym nadzieniem z morelowej konfitury. Jego wyjątkowy smak, połączenie delikatnego biszkoptu i aksamitnej polewy, sprawia, że wiele osób podróżuje do Wiednia właśnie po to, aby go spróbować. Zrób z nami ten legendarny tort w domowych warunkach!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Koktajl odbudowujący – orzechowo-czekoladowy
Sięgnij po koktajl odbudowujący o pysznym orzechowo-czekoladowym smaku – doda Ci energii na dalszą część dnia. Wystarczy 5 minut i gotowe!

Ocet morelowy
Ocet w nowym wydaniu, czyli o delikatnym smaku moreli. W takiej wersji smakowej urozmaici niejedno danie i wzbogaci smak ulubionych potraw.

Cukinia w koperkowej marynacie
Nie tylko ogórki lubią koperek! Sprawdź, jak jego smak komponuje się z cukinią. Dzięki temu przepisowi w długie zimowe dni chętnie wrócisz do słoików pełnych letnich smaków.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Angielski przysmak owocowy
Uwielbiasz morele? Na pewno przypadnie Ci do gustu nowy przepis na proste w wykonaniu angielskie ciasto.

Pieczony bigos z kurczakiem
Bigos w nowej odsłonie – pieczony, z dodatkiem udek i podudzi kurczaka. To pyszna alternatywa dla bigosu z boczkiem i kiełbasą – nie wymaga ciągłego mieszania, a nadal smakuje wyśmienicie!

Placuszki warzywne
Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!