Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis Okrasy na świąteczną kaczkę, marynowaną w winie z pysznymi dodatkami!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO PRZELEWAMY
wino (niewielką ilość pozostawiamy do przesmażenia buraków), dodajemy majeranek, połowę przygotowanych suszonych śliwek – pokrojonych, liście laurowe, pokrojony w plastry czosnek, małą łyżeczkę przyprawy do piernika i niewielką ilość miodu. Składniki marynaty mieszamy.
MARCHEW I PIETRUSZKĘ OBIERAMY
i kroimy na mniejsze części – marchew na grubsze plastry, pietruszkę na ćwiartki, a potem na ósemki. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek i świeży tymianek. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z odrobiną wody. Marynujemy w oliwie z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy masło. Mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-40 minut.
UPIECZONE W FOLII BURAKI
kroimy na mniejsze części (na grube kawałki). Na patelnię dajemy 1 łyżkę miodu. Gdy miód zacznie się karmelizować, dodajemy świeży tymianek, szczyptę przyprawy do piernika, dolewamy pozostałą ilość wina. Redukujemy do konsystencji syropu, a następnie dodajemy buraczki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9056,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
4528,2 kcal
Tłuszcz
366,1 g
Węglowodany
146,8 g
Błonnik
101,5 g
Białko
101,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta ze śliwkami i orzechami pekan
Poznaj przepis na tartę podwójnie orzechową! Kruche, orzechowe ciasto, karmelizowane orzechy i słodkie śliwki to zachwycające połączenie.

Tort orzechowy
Tort orzechowy z kremem śmietankowym i polewą czekoladowo-orzechową zachwyci smakiem!

Shake czekoladowy z trzech składników
Najszybszy prosty i słodki napój, czyli shake czekoladowy z trzech składników! Sprawdź najnowszy przepis Pauli i przekonaj się, jak szybko można przygotować orzeźwiający napój.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Antygrawitacyjny tort pistacjowo-czekoladowy z malinami
Miłośnicy tortów odkryją tu coś naprawdę wyjątkowego. Tort, którego nie trzyma się grawitacja i… silna wola w opieraniu się jego wyjątkowemu smakowi!

Polędwica wołowa z zielonym pieprzem i sosem waniliowym
Długo pieczona polędwica z dodatkiem sosu pachnącego wanilią i makaronem z brokułami to danie w sam raz na uroczystą kolację.

Trufle z wróżbą
Chrupiące czekoladki z pysznym nadzieniem i.. wróżbą! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła na trufle!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Przepyszne paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kapustą i grzybami. Będą idealnym dodatkiem do domowego barszczu lub samodzielną przekąską.

Kopytka z serem
Kopytka to tradycyjne polskie danie, ale w tej wersji jest znacznie odmienione! Klasyczne kopytka składają się przede wszystkim z ziemniaków, tutaj robią one nieco miejsca na inny ważny składnik - biały ser! Kopytka z serem można podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Którą wersję wybraliśmy w naszym przepisie? Koniecznie sprawdź!

Gyros z chorizo w stylu iberyjskim
Chrupiąca bagietka, pełen smaku gyros z udek kurczaka z dodatkiem chorizo, a do tego orzeźwiająca surówka z kapusty i marchewki. Przygotuj kanapkę idealną według Karola Okrasy.