Tartofle Nimueny z leśnego królestwa • przepis • składniki • przygotowanie
Przed wyruszeniem w drogę należy przygotować prowiant! Zapiekane owoce ziemi autorstwa Nimueny to sycące uzupełnienie ekwipunku każdego poszukiwacza smaku.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Wybieramy możliwie duże ziemniaki. Wrzucamy je do osolonej wody i gotujemy do miękkości ok. 15 minut, sprawdzając jednak delikatnie szpikulcem lub ostro zakończonym nożem, czy są już miękkie w środku. Nie rozgotujmy ich!
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Ugotowane i lekko ostudzone ziemniaki rozkrawamy równo wzdłuż i delikatnie łyżką wybieramy środkową część, a następnie wkładamy do osobnej miski i rozgniatamy widelcem.
NAKŁADAMY FARSZ
Nakładamy farsz do każdej połówki ziemniaka i zawijamy je w folię aluminiową. Możemy to zrobić w domu lub tuż przed samym grillowaniem. Jeśli mamy grilla z pokrywą, folia aluminiowa nie będzie potrzebna.
PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Szczypiorek i pozostałą cebulkę siekamy tak, jak lubimy, i odkładamy do małego zamykanego pojemnika.
PRZYGOTOWUJEMY GRILLA
Rozpalamy grilla, wykorzystując do tego najlepiej węgiel drzewny, tak aby cały węgiel się żarzył. Ustawiamy ruszt w najwyższej pozycji.
GRILLUJEMY
Układamy na grillu łódeczki wypełnione farszem. Zamykamy pokrywę i po kilku minutach sprawdzamy, czy farsz jest przyrumieniony. Skórka może się przypalić, ale nie musimy jej jeść.
PODAJEMY DANIE
Ziemniaczki przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem oraz cebulką. Podajemy je z ulubionym sosem oraz sałatką lub ogórkiem małosolnym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1645,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
274,2 kcal
Tłuszcz
16,5 g
Węglowodany
16,5 g
Błonnik
2,1 g
Białko
14,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto z profiterolkami
Szukasz nietypowego przepisu na Wielkanoc? Przygotuj ciasto z profiterolkami i zaskocz wszystkich wyjątkowym deserem!

Czekoladowa kostka bez laktozy
Bez laktozy, bez glutenu! Świetna propozycja ciasta dla osób przebywających na diecie wykluczeniowej – czekoladowa kostka z delikatnym kremem!

Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
Wyrafinowanych dań w kuchni włoskiej nie brak, a każde z nich cechuje piękno smaku i aromatu. Jednym z takich dań są kultowe ravioli con uovo, które urzekają swoim delikatnym smakiem i wypływającym z ciasta żółtkiem. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia — poznaj przepis na ravioli z płynnym żółtkiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Schab po cygańsku
Czy marzy Ci się coś wyjątkowego na obiad? Schab po cygańsku to nietypowa odsłona klasycznego kotleta, która zaskakuje połączeniem intensywnych i nietypowych smaków. To danie jest nie tylko sycące, ale i pełne bogatych aromatów. Sprawdź, jak zrobić schab po cygańsku!

Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami
Drobiowe udka duszone ze szpinakiem, a do tego pieczone, chrupiące ziemniaki na ostro. Kurczak inny niż wszystkie!

Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
Ser feta i marchewka to doskonałe dodatki do mięsa mielonego, z którym tworzą pyszną zapiekankę. Przygotuj na spotkanie ze znajomymi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka na krakersach
Chcesz zrobić szybką w przygotowaniu, smaczną i pożywną przekąskę? Sprawdź przepis na sałatkę na krakersach i ciesz się jej wyrazistym smakiem! Zaskocz swoich gości!

Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupę grzybową można przygotować na tysiąc sposobów! Zobacz, jak ją przygotowuje ppłk Krzysztof Przepiórka!

Szybka pasta alla siracusana
Kuchnia we włoskim stylu to źródło prostych przepisów na makaron. Wypróbuj mocno pomidorowy i ostry smak pasty alla siracusana.