Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie
Drobiowe udka duszone ze szpinakiem, a do tego pieczone, chrupiące ziemniaki na ostro. Kurczak inny niż wszystkie!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ZIARENKA SEZAMU
wrzucamy na suchą, lekko nagrzana patelnię.
PRAŻYMY NA ZŁOTY
kolor uważając, żeby się nie przypaliły.
UPRAŻONE ZIARNA SEZAMU
przesypujemy do miseczki.
KURCZAK PODUDZIA MYJEMY,
osuszamy, przekładamy do miski.
NACINAMY DELIKATNIE KOŚĆ
dookoła, skrobiemy wzdłuż kości, odcinamy chrząstkę.
PODUDZIA MARYNUJEMY SOLĄ,
białym pieprzem oraz jednym drobno posiekanym ząbkiem czosnku.
SKRAPIAMY JE OLEJEM
rzepakowym (ok. 10-15 ML).
OLEJ RZEPAKOWY ROZGRZEWAMY
na patelni (ok. 30 ML).
SMAŻYMY PODUDZIA DO
momentu, aż się przyrumienią z obu stron.
POŁOWĘ PRZYGOTOWANEGO SUSZONEGO
rozmarynu rozgniatamy na puder w moździerzu, dodajemy odrobinę oleju rzepakowego, ucieramy. CYTRYNĘ DOKŁADNIE MYJEMY: i parzymy.
KURCZAKA PRZEKŁADAMY DO
naczynia żaroodpornego, polewamy przygotowanym olejem z rozmarynem i odrobiną miodu.
OBOK KURCZAKA UKŁADAMY
cząstki cytryny.
ZAPIEKAMY W PIEKARNIKU
rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
ZIEMNIAKI NA PATELNIĘ
wylewamy niewielką ilość oleju rzepakowego (ok.
20-30 ML) I
dodajemy masło (niewielką ilość).
1 CEBULĘ KROIMY
w drobną kostkę.
2 ZĄBKI CZOSNKU
drobno siekamy.
NA PATELNI SMAŻYMY
niewielką ilość cebuli pokrojonej w kostkę i niewielką ilość posiekanego czosnku.
DODAJEMY SŁODKĄ PAPRYKĄ
w proszku, odrobinę gałki muszkatołowej i drobno pokrojoną papryczkę chilli z nasionami.
DODAJEMY OBRANE, UMYTE
i pokrojone w grube kawałki ziemniaki . SMAŻYMY.
DO MOŹDZIERZA WSYPUJEMY
pozostałą część rozmarynu suszonego, rozgniatamy, dodajemy do ziemniaków.
NA ZIEMNIAKI ŚCIERAMY
skórkę z 1/2 cytryny.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
białym pieprzem.
NADAL SMAŻYMY, MOCNO
podsmażone przekładamy do żaroodpornego naczynia.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
i pieczemy mniej więcej 20 minut.
SOS NA PATELNIĘ,
na której smażyliśmy ziemniaki wlewamy oliwę z oliwek (ok. 20 ML) DODAJEMY: resztę cebuli, czosnku, szklimy, następnie dodajemy pokrojone w cienkie paski suszone pomidory.
WLEWAMY 400 ML
słodkiej śmietanki, gotujemy około 5 minut, do momentu aż sos zacznie gęstnieć.
DODAJEMY SZCZYPTĘ GAŁKI
muszkatołowej i suszony majeranek.
GOTUJEMY DO MOMENTU
aż sos będzie gęsty i zawiesisty.
NA KOŃCU MYJEMY
i dodajemy szpinak.
DOPRAWIAMY BIAŁYM PIEPRZEM
i solą. MIESZAMY.
JAK PODAWAĆ NA
talerz wykładamy sos.
KURCZAKA WYCIĄGAMY Z
piekarnika i układamy na talerzu (wyjmujemy tez kawałki cytryn, które piekły się razem z kurczakiem).
ZIEMNIAKI PRZESYPUJEMY DO
naczynia, w którym piekł się kurczak.
OBTACZAMY W SOSIE
po kurczaku.
WYKŁADAMY NA TALERZ
obok kurczaka.
NA KOŃCU POSYPUJEMY
ziemniaki i kurczaka sezamem. PODAWAĆ NA: gorąco.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4307,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1076,8 kcal
Tłuszcz
80,2 g
Węglowodany
56,7 g
Błonnik
7,3 g
Białko
37,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
Śledzie i słodkie smaki to połączenie idealne! Sprawdź, jak komponują się z żurawinami i rodzynkami, wykorzystując przepis, który zagości w Twojej kuchni na dłużej!

Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
Jeśli lubisz pieczone jabłka, to z pewnością pokochasz także ten deser! Faszerowane owoce z rusztu smakują wyśmienicie.

Śledzie po kaszubsku
Sos pomidorowy z odrobiną miodu i kawałki śledzi, które połączą się z nim, stworzą jedno z dwunastu wyjątkowych, wigilijnych dań! Wypróbuj tradycyjny przepis w wersji Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
Ten warstwowy deser inspirowany kuchnią krajów anglosaskich idealnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz przygotować coś, co łatwo będzie można podzielić między gości. Zasmakuj w figowo-czekoladowej pyszności!

Ciasteczka cytrynowe
Cytryna na słodko, czyli doskonałe ciasteczka z białą czekolada. Sięgnij po przepis Pawła i sprawdź, jak chrupią!

Owoce pod chrupiącą kruszonką
Owoce pod kruszonką to jednocześnie łatwy w przygotowaniu, jak i pyszny deser! Doskonały na leniwe popołudnie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort chałwowo-orzechowy
Przygotuj tort w greckim stylu! Orzechowy biszkopt, krem chałwowy i karmelizowane orzechy to idealne połączenie!

Dwa sposoby na truskawki i białą czekoladę
Paweł Małecki i DG, używając praktycznie tych samych składników, przygotowali dwa zupełnie różne desery! Poznaj przepis na tartę i mus!

Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!