Szwarcwaldzki tort z wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie
Połącz czekoladowy biszkopt, wiśnie w gęstym żelu oraz puszysty krem i stwórz wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
JAJA Z CUKREM
energicznie ubijamy na parze.
DO MASY (PO
zdjęciu z pary) dodajemy przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao. DELIKATNIE ŁĄCZYMY WSZYSTKIE: składniki.
NA KONIEC DODAJEMY
roztopione masło.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
MASĘ WYLEWAMY DO
wyłożonej pergaminem tortownicy w kształcie serca, ułożonej na blaszce do pieczenia. BISZKOPT PIECZEMY W: temp.
190°C (TERMOOBIEG) PRZEZ
około 30-35 minut.
STUDZIMY, ODKRAWAMY WIERZCHNIĄ
warstwę (wyrównując ciasto) i kroimy biszkopt w poprzek na dwie równe części.
SZKLANKĘ KOMPOTU Z
wiśni podgrzewamy w garnku, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. GOTUJEMY. MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ ROZPUSZCZAMY: w wodzie.
DO GOTUJĄCEGO SIĘ
kompotu dodajemy stopniowo zawiesinę i energicznie mieszamy (jak przy gotowaniu kisielu).
DODAJEMY SZCZYPTĘ CYNAMONU,
odsączone wiśnie, delikatnie mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
MOCNO SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ
ubijamy w naczyniu robota.
ŻELATYNĘ ŁĄCZYMY Z
wodą w miseczce, rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i odstawiamy do przestudzenia.
DODAJEMY CUKIER PUDER
i dokładnie mieszamy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą.
ODROBINĘ UBITEJ ŚMIETANKI
dodajemy do miseczki z żelatyną, by ją zahartować.
MIESZAMY I PRZELEWAMY
całość do naczynia z resztą ubitej śmietanki.
W TORTOWNICY, W
której piekliśmy biszkopt, umieszczamy spodnią część ciasta, skrapiamy ponczem.
NA WIERZCH WYKŁADAMY
cienką warstwę kremu śmietanowego, wystudzone wiśnie w kisielu (najładniejsze wiśnie pozostawiamy do dekoracji) i ponownie smarujemy częścią przygotowanego kremu śmietanowego.
CAŁOŚĆ PRZYKRYWAMY DRUGĄ
częścią biszkoptu, dociskamy.
BISZKOPT NASĄCZAMY DUŻĄ
ilością ponczu (powinien być bardzo wilgotny) i smarujemy kremem śmietanowym.
CHŁODZIMY W LODÓWCE
przez 1,5-2 godziny.
POZOSTAŁY KOMPOT ZAGOTOWUJEMY,
studzimy i łączymy z likierem wiśniowym.
ŚMIETANKĘ, MLEKO I
śmietankę w proszku ubijamy.
TORT WYJMUJEMY Z
tortownicy.
BOKI CIASTA SMARUJEMY
ubitą śmietanką, wyrównujemy.
POZOSTAŁĄ ŚMIETANKĘ PRZEKŁADAMY
do rękawa cukierniczego i szprycą cukierniczą wykonujemy dekorację na torcie.
ŚRODEK TORTU OZDABIAMY
czekoladą startą na tarce o grubych oczkach. TORT PRZYSTRAJAMY POZOSTAŁYMI: wiśniami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4675,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
389,6 kcal
Tłuszcz
19,4 g
Węglowodany
48,3 g
Błonnik
6,6 g
Białko
6,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kapusta z klopsikami faszerowanymi serem
Zobacz, jak przygotować mięsne klopsiki nadziane serem! Podane ze smażoną kapustą z jabłkiem, będą doskonałym pomysłem na szybki obiad!

2 sposoby na śniadanie z jajem
Jak DG poradził sobie w kuchni z trzema sprytnymi kobietami? Przekonaj się, oglądając film i przygotuj razem z nimi efektowne śniadania!

Zupa z batatów i dyni
Dynia piżmowa, lekko orzechowa, słodkie bataty, a do tego wyrazista kolendra i imbir. Idealne połączenie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Barszcz biały z kiełbasą
Wyrazista, chrzanowa zupa z dodatkiem kiełbasy. Przepis, który czerpie pełnymi garściami z tradycji kuchni polskiej.

Placek ze śliwkami
Śliwki i kruszonka to brzmi znakomicie, a smakuje jeszcze lepiej! Spróbuj pysznego placka z owocami!

Schab po cygańsku
Czy marzy Ci się coś wyjątkowego na obiad? Schab po cygańsku to nietypowa odsłona klasycznego kotleta, która zaskakuje połączeniem intensywnych i nietypowych smaków. To danie jest nie tylko sycące, ale i pełne bogatych aromatów. Sprawdź, jak zrobić schab po cygańsku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami
Mango, warzywa, ryż i curry, to połączenie, które zawsze smakuje. Podane w towarzystwie masła orzechowego przypadną ci do gustu na dłużej!

Karp w galarecie
Wypróbuj sprawdzony przepis na karpia w galarecie!

Gulasz z pomarańczami i dynią
Przygotuj gulasz z mięsem wołowym i dynią według pomysłu Karola Okrasy! Pyszne rozgrzewające danie, idealne na obiad!