Barszcz biały z kiełbasą • przepis • składniki • przygotowanie
Wyrazista, chrzanowa zupa z dodatkiem kiełbasy. Przepis, który czerpie pełnymi garściami z tradycji kuchni polskiej.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PAMIĘTAJ, ABY CHRZAN
trafił do zupy na samym końcu.
MA ON INTENSYWNY
smak, a dodanie go wcześniej może sprawić, że straci on swoją ostrość.
ZADBAJ, ABY JAJKA
na twardo były perfekcyjne.
WYSTARCZY TRZYMAĆ SIĘ
kilku prostych zasad.
O CZYM
mowa?
PRZED GOTOWANIEM WYJMIJ
jajka z lodówki i pozostaw na kilka minut, aby się ociepliły – powinny osiągnąć temperaturę pokojową.
TEN ŁATWY TRIK
pozwala uniknąć pęknięć skorupki podczas gotowania.
NASTĘPNIE WLEJ WODĘ
do garnka do poziomu, w którym jajka zostaną całkowicie zanurzone oraz dodaj do wody szczyptę soli (opcjonalnie).
WODĘ DOPROWADŹ DO
wrzenia na dużym ogniu, po czym ostrożnie umieść jajka łyżką cedzakową lub chochlą w wodzie.
I TUTAJ DELIKATNOŚĆ
służy ochronie skorupek.
GOTUJ JAJKA PRZEZ
około 9-12 minut, przy czym uwzględnij, że większe lepiej pozostawić w wodzie nieco dłużej.
PO ICH UGOTOWANIU
odcedź gorącą wodę z garnka, a następnie przenieś jajka do miski z zimną wodą.
POZWÓL IM SCHŁODZIĆ
się przez co najmniej 5 minut, a kiedy wystarczająco wystygną, delikatnie obierz je ze skorupek.
NIE REZYGNUJ Z
opalania cebuli.
MA TO OGROMNY
wpływ na ostateczny smak wywaru.
PROCES OPALANIA CEBULI
sprawia, że cukry w niej zawarte ulegają karmelizacji, dzięki czemu zupa zyskuje głęboki, lekko słodkawy smak.
DODATKOWO PODCZAS OPALANIA
cebuli wydziela się apetyczny aromat!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4325,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1081,4 kcal
Tłuszcz
84,8 g
Węglowodany
41,4 g
Błonnik
35,8 g
Białko
35,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szarlotka z bezą
Masz ochotę na aromatyczną szarlotkę z delikatną, chrupiącą bezą na wierzchu? Nasz przepis z pewnością Ci się spodoba! Połączenie słodkich jabłek, kruchego ciasta i puszystej bezy, które razem tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Zrób to pyszne ciasto wraz z nami!

Sernik waniliowo-dyniowy
To ciasto ma w sobie wszystko: doskonały smak i wyjątkowy wygląd. Zrobi furorę wśród Twoich gości, a Ty z pewnością usłyszysz prośbę o dokładkę!

Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
Śmietanowy sos z dodatkiem szpinaku i sera gorgonzola świetnie komponuje się ze schabem. Sprawdź, jak smakuje to doskonałe połączenie – wykorzystaj przepis Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru
Ten przepis Pawła Małeckiego musi u Was zagościć! Wegańska tarta o wyrazistym orzechowym smaku bez dodatkowego cukru!

Wielkanocne koszyczki
Apetyczne foremki z kruchego ciasta wypełnione owocami i kremem waniliowym. Robią ogromne wrażenie i smakiem, i wyglądem!

Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lody w miseczce z churros
Deser w hiszpańskim stylu z gałką przyjemnie chłodnych lodów! Pomysłowa jadalna miseczka z churros wszystkim przypadnie do smaku!

Tartaletki bezglutenowe z musem figowym i gruszką
Tartaletki bezglutenowe na bazie orzechów, nadziewane musem figowym, mascarpone i słodką gruszką to doskonałe połączenie smaków!

Tradycyjna maczanka krakowska
Tradycyjny przepis na maczankę krakowską autorstwa Roberta Makłowicza to prawdziwy rarytas! Przygotuj to pachnące kminkiem danie, które uważane jest za polskiego kuzyna burgera i zachwyca smakiem każdego, kto go spróbuje.