Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie • przepis • składniki • przygotowanie
Czarny bez (po łacinie Sambucus nigra) to roślina, która od wielu wieków stanowi część tradycji kulinarnej oraz medycznej wielu krajów. Sok pozyskiwany z owoców oraz kwiatów tej rośliny jest pyszny i chętnie wykorzystywany w cukiernictwie, a także kuchni klasycznej i barmaństwie. Jak pozyskać z czarnego bzu? Poznaj przepis na ten pyszny sok!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Składniki
Instrukcje przygotowania
MYJEMY OWOCE
Owoce czarnego bzu wrzuć na sito, a następnie dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym, pilnując żeby nie przykleił się do mokrych owoców.
ODCINAMY GAŁĄZKI
Weź nożyczki i poodcinaj owoce od gałązek. Usuń wszystkie zielone i niejadalne części i zostaw tylko ciemne owoce.
GOTUJEMY OWOCE
W garnku zagotuj litr wody, a potem wsyp do wrzątku cukier i zamieszaj. Gdy cukier się rozpuści, dodaj owoce czarnego bzu. Gotuj na małym ogniu, aż owoce zmiękną (ok. 30 minut).
MIKSUJEMY OWOCE
Wsadź blender do soku i delikatnie zblenduj owoce, aby wydobyć z nich jeszcze więcej soku.
ODCEDZAMY SOK
Na sicie ułóż gazę, a sito ułóż na słoiku. Zacznij przelewać sok z garnka przez sito. Przecedź go dokładnie, aby oddzielić pestki i resztki owoców od cieczy.
ODSTAWIAMY SOK DO OCHŁODZENIA
Sok pozostaw do ostygnięcia, a potem zakręć słoik i schowaj do lodówki. Tak przygotowany napój będzie zdatny do wypicia przez kilka tygodni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1504 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
250,7 kcal
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
63,3 g
Błonnik
0 g
Białko
0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krupnik na wołowinie
Przygotuj doskonały krupnik, który na pewno zasmakuje całej rodzinie. Gotowany na kościach wołowych z dodatkiem ziemniaków i natki pietruszki.

Kolorowe szaszłyki warzywne z morelami
Świetna grillowa alternatywa nie tylko dla wegetarian – kompozycja aromatycznych warzyw, ziół i słodkiego smaku moreli.

Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
Pyszne warzywa i soczysta ryba. Danie, które w łatwy sposób można przygotować na patelni, w piekarniku lub na grillu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegetariańskie kofty z soczewicy
Kto powiedział, że pyszne danie z grilla to musi być mięso? Na pewno nie Kinga! Koniecznie wypróbuj jej najnowszy przepis na wegańskie kofty podawane na chlebkach naan.

Sałatka na sylwestra – z tuńczykiem i kapustą pekińską
Sylwester to idealny moment, aby zaskoczyć gości różnorodnymi sałatkami. Aromatyczna sałatka z dodatkiem tuńczyka i kapusty na pewno zrobi piorunujące wrażenie. Przygotuj sałatkę według naszego przepisu, a na pewno się nie zawiedziesz!

Szyszki w kształcie dyni z ekspandowanych ziaren
Halloween może być… strasznie słodkie! Dynie z ekspandowanych nasion to powrót do przeszłości dla dorosłych i superfrajda – niezależnie do wieku! Przygotuj te dynie i zaskocz swoich gości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dżem, konfitura i galaretka owocowa
Trzy smaki – wiele zastosowań! Przygotujcie przetwory owocowe według przepisu Pawła, by przekonać się, jak smakują na kanapce, gofrach lub naleśnikach – także zimą!

Warstwowa sałatka cobb w słoiku
Pieczony kurczak, boczek i mnóstwo warzyw w jednym słoiczku, który możesz zabrać wszędzie! Właśnie taka jest warstwowa sałatka cobb, którą przygotujesz, wybierając przepis Karola.

Zupa taco
Masz ochotę na miseczkę pełną rozgrzewających smaków w stylu meksykańskim? Zupa taco według przepisu Kingi poleca się na chłodniejsze dni!