Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne warzywa i soczysta ryba. Danie, które w łatwy sposób można przygotować na patelni, w piekarniku lub na grillu.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ FOLIĘ ALUMINIOWĄ,
blachę i papier do pieczenia.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
180°C (termoobieg).
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO
gotowania zawiń buraki (umyte, ale nie obrane) w folię aluminiową i piecz w temperaturze 170°C (termoobieg) do miękkości (mniej więcej przez 1-1,5 godziny).
PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKI GOTUJEMY
w całości i w mundurkach.
KAWAŁKI ŁOSOSIA MYJEMY,
osuszamy, odcinamy skórę.
PRZYGOTOWUJEMY 4 LIŚCIE
kapusty , rozgniatamy ząbek czosnku.
DO KAŻDEGO Z
4 liści kapusty wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek (ok. 1 ŁYŻECZKI NA: liść), smarujemy dokładnie listek od środka, następnie do każdego liścia wkładamy po 1 kawałku łososia, na każdym kawałku łososia układamy po kilka kawałków rozgniecionego ząbka czosnku.
CYTRYNĘ MYJEMY I
kroimy na mniejsze kawałeczki, układamy w liściach po 2-3 kawałeczki cytryny przy kawałkach łososia.
KORZEŃ NATKI PIETRUSZKI
( łodygi) miażdżymy i układamy obok ryby.
NIEWIELKĄ ILOŚĆ KORZENIA
chrzanu ścieramy na łososia.
CAŁOŚĆ DEKORUJEMY LISTKAMI
pietruszki i doprawiamy solą i białym pieprzem.
KROIMY CEBULĘ NA
mniejsze cząstki, kilka cząstek kładziemy obok łososia.
NA SAM KONIEC
całość skrapiamy niewielką ilością miodu.
BIERZEMY 4 KAWAŁKI
folii aluminiowej, każdy z nich smarujemy niewielką ilością oliwy, liście kapusty zawijamy do środka, następnie zawijamy wszystko w folię aluminiową i skręcamy końce folii.
ROZGRZEWAMY PATELNIĘ.
ZAWINIĘTE W FOLIĘ
łososie w liściach smażymy na mocno nagrzanej patelni (2 minuty na każdą stronę).
UPIECZONE I OBRANE
buraki kroimy, odkrawamy końce buraków (będziemy ich używać do sosu), resztę kroimy w kosteczkę.
ODKROJONE KOŃCÓWKI BURAKÓW
wkładamy do pojemnika miksera, dodajemy sok z 2 limonek, mniej więcej 1 łyżeczkę miodu i musztardy. MIKSUJEMY.
W MIĘDZYCZASIE ZDEJMUJEMY
łososie z patelni, przekładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180°C na mniej więcej 10-15 minut.
DO ZMIKSOWANYCH BURACZKÓW
dodajemy odrobinę przegotowanej wody i jeszcze raz miksujemy.
PO WSTĘPNYM MIKSOWANIU
dodajemy resztę oliwy z oliwek, cały czas miksując.
UGOTOWANE W MUNDURKACH
ziemniaki obieramy, przerzucamy do garnka, dodajemy masło, ścieramy korzeń chrzanu (ilość wg smaku), całość ugniatamy aż do momentu uzyskania purée, doprawiamy niewielką ilością soli i mielonego białego pieprzu. MIESZAMY.
JAK PODAWAĆ NA
patelnię wlewamy niewielką ilość miodu (ok. 2 ŁYŻECZEK).
GDY MIÓD SIĘ
rozpuści dodajemy resztę pokrojonych w kosteczkę buraków.
DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ
z limonki (do smaku) i sok z 1/2 limonki.
WYCIĄGAMY ŁOSOSIA Z
piekarnika, odwijamy, kroimy na mniejsze kawałki.
NA TALERZ WYKŁADAMY
sos z buraków, następnie buraki z patelni, purée, na purée kładziemy kawałki łososia w kapuście.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2371,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
592,9 kcal
Tłuszcz
34,4 g
Węglowodany
54,6 g
Błonnik
27,7 g
Białko
27,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kokosowa konfitura z mango
Spróbuj egzotycznej konfitury z mango i mleczkiem kokosowym!

Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbków nikomu chyba nie trzeba przedstawiać! Chętnie robimy je o każdej porze roku, jednak te wiosenne, z liści młodej kapusty, są szczególnie pyszne. Dlaczego? Może dlatego, że młoda kapusta to warzywo dostępne tylko w określonym czasie w ciągu roku, jedno z tych, na które tak czekamy po zimie. Jak się robi gołąbki z młodej kapusty? Oto nasza propozycja tego obiadowego klasyka!

Napój radości
Przypominający w smaku likier jajeczny napój bezalkoholowy, który można podawać na gorąco, na zimno lub jako dodatek do kaw i deserów. Koniecznie sprawdźcie, jaki jest pyszny i ile przynosi radości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krem z gotowanym indykiem
Pietruszka, seler i kalafior, a do tego gotowany indyk z nutą cytrynową. Poznaj przepis Karola Okrasy na zupę, którą pokochają dzieci!

Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie
Najsmaczniejsze przepisy często są bardzo proste – tak jest i w tym przypadku! Poznaj przepis na pieczonego zębacza z limonką i kaparami.

Jagodzianki z serem
Hit każdego lata, czyli jagodzianki! Wypróbuj przepis na te pyszne drożdżowe bułeczki pełne jagód i twarogu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zakwas na żurek
Niech ta Wielkanoc będzie pełna tradycyjnych smaków! Przygotuj zakwas według przepisu Karola i wykorzystaj go jako bazę pysznego żurku!

Lekki bigos z suszonymi morelami
Szukasz pomysłu na lekki bigos? Wypróbuj przepis Darii na bigos z dodatkiem imbiru, curry i suszonych owoców.

Kulebiak z kapustą i grzybami
Kulebiak, czyli drożdżowe ciasto wytrawne, nadziewane kapuścianym farszem, które dzięki użyciu termorobota MC Smart przygotujesz praktycznie bez wysiłku! Idealne na kolację wigilijną i nie tylko.