Schab z szynką i salsą jabłkową • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykle proste w przygotowaniu, smaczne danie, doskonałe na lekki obiad lub kolację. Warto go spróbować!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ 4 WYKAŁACZKI
Schab z szynką Plastry schabu oczyszczamy z błonek.
KAŻDY PLASTER DELIKATNIE
doprawiamy solą i pieprzem.
NA KAŻDYM KAWAŁKU
schabu układamy plaster szynki szwarcwaldzkiej i liść bazylii.
SZYNKĘ Z LISTKIEM
bazylii spinamy z plastrem schabu za pomocą wykałaczki.
TAK PRZYGOTOWANE PLASTRY
schabu odstawiamy na bok, następnie smażymy na mocno rozgrzanej patelni, z każdej strony na złoty kolor.
SALSA POKROJONE W
drobną kostkę jabłko wkładamy do naczynia, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz cebulę dymkę pokrojoną w drobną kostkę.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY,
doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny i miodem.
DO SALSY DODAJEMY
łyżeczkę posiekanej bazylii i odrobinę soli i pieprzu.
SALSĘ ODSTAWIAMY NA
10 minut na bok.
SAŁATKA Z RUKOLĄ
Rukolę rozkładamy w osobnym naczyniu, dodajemy porwaną na kawałki mozzarellę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
SKRAPIAMY OLIWĄ Z
oliwek i octem balsamicznym.
JAK PODAWAĆ WYSMAŻONE
plastry schabu podajemy z salsą i sałatą rukolą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1811,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
452,9 kcal
Tłuszcz
27,3 g
Węglowodany
15,0 g
Błonnik
31,7 g
Białko
31,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
Niezwykle prosty przepis na aromatyczne marynowane oliwki, które będą idealną przekąską na imprezę. Zaskocz swoich gości wyjątkową przekąską w hiszpańskim stylu!

Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
Klasyczne połączenie we włoskim stylu, czyli melon z szynką parmeńską! W dodatku podane z mozzarellą z bawolego mleka i odrobiną octów balsamicznych. Przygotuj sałatkę idealną na wiosnę.

Awanturka z makreli z nerkowcami
Awanturka, czyli pasta rybna z twarogiem lub bryndzą, to idealny pomysł na śniadanie, kolację lub przekąskę. Wędzona makrela w połączeniu z orzechami nerkowca, twarogiem i świeżymi ziołami tworzy wyśmienitą kremową pastę, której musisz spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Farsz do pierogów z serem parmigiano reggiano
Prosty w przygotowaniu i dzięki wyjątkowym dodatkom niezwykle aromatyczny, ziemniaczany farsz do domowych pierogów lub krokietów. Sprawdź ten przepis i zaskocz bliskich nowym smakiem!

Kanapka z gofrów
Zupełnie inna odsłona gofrów. Tym razem Kinga przygotowała je na słono, z pysznym serem Carré de l'Est, wędzonym boczkiem i smażonymi pieczarkami. Koniecznie wypróbuj ten wyjątkowy przepis!

Mozzarella sticks - mozarella panierowana
Z zewnątrz: chrupiąca panierka, w środku: rozpływający się w ustach ser. Tak przygotowana mozzarella, podana z sosem z suszonych pomidorów, będzie idealną sylwestrową przekąską!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bowl proteinowy z pulpecikami z indyka
Szukasz pomysłu na przepyszny obiad, który jednocześnie będzie sycący i pełen protein? Już nie musisz! Przygotuj pulpeciki z indyka z dodatkiem makaronu z czerwonej soczewicy i świeżych warzyw.

Żelazne kluski z suszoną cebulą i wędzonym twarogiem
Klasyka kuchni regionalnej, czyli żelazne kluski, w nowym wydaniu. Przygotuj to danie na najbliższy obiad i przekonaj się, jak smakuje z dodatkiem suszonej cebuli w oleju i wędzonego twarogu.

Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
Orzeźwiający czy rozgrzewający? Sprawdź, która wersja kompotu bardziej Ci zasmakuje!