Żelazne kluski z suszoną cebulą i wędzonym twarogiem • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyka kuchni regionalnej, czyli żelazne kluski, w nowym wydaniu. Przygotuj to danie na najbliższy obiad i przekonaj się, jak smakuje z dodatkiem suszonej cebuli w oleju i wędzonego twarogu.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do odcedzonych z nadmiaru wody ziemniaków dodajemy jajka i sól. Całość dokładnie mieszamy, następnie dodajemy do masy mąkę ziemniaczaną i krochmal pozostały na dnie naczynia, do którego odciekały ziemniaki.
GOTUJEMY KLUSKI
Lekko namoczoną w wodzie łyżką nabieramy ciasto (pół łyżki). Kluski gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut.
PODSUSZAMY CEBULKĘ
W trakcie gotowania klusek cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie przekładamy ją na patelnię, zalewamy olejem i podsuszamy na niewielkim ogniu, aż stanie się chrupka i złota.
PODAJEMY ŻELAZNE KLUSKI
Natkę pietruszki siekamy. Do podsuszonej cebulki dodajemy ugotowane żelazne kluski i krótko je podsmażamy. Tak przygotowane kluski przekładamy na talerz i dekorujemy drobno posiekaną pietruszką oraz wędzonym twarogiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1536 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
384 kcal
Tłuszcz
7,1 g
Węglowodany
65,6 g
Błonnik
1,3 g
Białko
14 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort z arbuza
Idealny tort na lato? Paweł ma dla Was przepis na orzeźwiający, owocowy tort z arbuza, który zachwyci Twoich najbliższych wyglądem i smakiem. Spróbuj koniecznie!

Młoda kapusta z salsą z pomidorów
Odkryj na nowo wyjątkowy smak sezonowej, młodej kapusty z salsą z pomidorów i przygotuj ją według przepisu Karola Okrasy – w domowej kuchni lub na grillu!

Sos tysiąca wysp
Sos tysiąca wysp to jeden z najbardziej popularnych i wszechstronnych dodatków do frytek, sałatek, kanapek czy innych przekąsek, który przyrządza się na wiele różnych sposobów. Przygotowanie sosu tysiąca wysp w domowej kuchni jest proste i szybkie. Sprawdź nasz przepis na sos tysiąca wysp!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kiełbaski w papryce
Paprykowe łódeczki z pastą z twarożku podane z kiełbaskami i owinięte plastrem boczku to oryginalny pomysł na grilla.

Kompot zimowy
Pełen owoców, żurawiny i aromatycznych przypraw kompot zimowy rozgrzeje każdego w chłodne dni. Zobacz, jak łatwo przygotować ten pyszny i bogaty w witaminy napój. Skorzystaj z naszego przepisu, który idealnie wpisuje się w zimowy klimat.

Sałatka z zupek chińskich
Czy wiesz, że makaron z zupek chińskich można wykorzystać do przyrządzania innych potraw? Jednym z najlepszych pomysłów na jego wykorzystanie jest sałatka! Ta lekka, orzeźwiająca potrawa to doskonały wybór na letnie dni oraz szybką przekąskę. Dzięki zrównoważonej kombinacji smaków i chrupiącej konsystencji, sałatka z zupek chińskich doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z rukoli z ciepłą mozzarellą w szynce bresaola
Wykwintne danie, które pokocha każdy miłośnik dobrego smaku. Roladki z sera i szynki rozpływają się w ustach!

Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
Niewiele warzyw tak smakuje wiosną jak botwinka! Wypróbuj przepis Kingi na placuszki z młodymi buraczkami i przekonaj się, jak proste i smaczne może być gotowanie ze świeżych składników.

Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego
Efektowne i niezwykle proste w przygotowaniu przekąski, które świetnie sprawdzą się podczas niejednej imprezy. Sprawdź, jak przystępne mogą być przepisy inspirowane kuchnią francuską!