Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką • przepis • składniki • przygotowanie
Popularne danie w stylu włoskim, przyrządzone z plastrów mięsa, szynki parmeńskiej i aromatycznej szałwii, a do tego pyszne dodatki.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ KAWAŁEK FOLII
spożywczej tłuczek Przygotuj wcześniej Masło mocno zmróź w lodówce.
PRZYGOTOWANIE BŁONKĘ NA
brzegach umytych i osuszonych plastrów schabu nacinamy nożem w kilku miejscach, plastry układamy na desce, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy za pomocą tłuczka (na grubość około 0,5 cm).
KAŻDY PLASTEREK SCHABU
doprawiamy białym mielonym pieprzem i posypujemy odrobiną startej na tarce skórki z cytryny.
NA KAŻDYM KAWAŁKU
schabu układamy plasterek szynki szwarcwaldzkiej, na szynkę nakładamy listek szałwii.
ZA POMOCĄ WYKAŁACZKI
przytwierdzamy listek szałwii oraz szynkę do każdego plasterka schabu.
MARCHEWKI OBIERAMY, PRZEKRAWAMY
wzdłuż na pół i blanszujemy, a następnie przekładamy do miseczki.
DOPRAWIAMY ODROBINĄ BIAŁEGO,
mielonego pieprzu oraz soli, posypujemy niewielką ilością startej skórki z cytryny, polewamy oliwą z oliwek oraz dodajemy kilka listków szałwii.
TAK PRZYGOTOWANĄ MARCHEWKĘ
wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową z niewielką ilością oleju słonecznikowego i podsmażamy z każdej strony (do marchewki możemy dodać dymkę ze szczypiorkiem, przekrojoną na pół wzdłuż).
PATELNIĘ GRILLOWĄ Z
marchewką odstawiamy na bok.
NA DRUGIEJ, BARDZO
rozgrzanej patelni z odrobiną oleju słonecznikowego smażymy kawałki schabu.
SCHAB KŁADZIEMY NA
patelnię stroną z szynką i szałwią do dołu.
SALTIMBOCCE SMAŻYMY NA
dużym ogniu z jednej i drugiej strony.
PO OKOŁO 2-3
minutach kawałki schabu zdejmujemy z patelni.
NA TĘ SAMĄ
patelnię, na której smażyliśmy schab, wrzucamy mały kawałek masła oraz pokrojony w plastry czosnek.
CZOSNEK SMAŻYMY PRZEZ
chwilę, następnie na patelnię wlewamy białe wino, dodajemy startą skórkę z cytryny.
PO OKOŁO 3
minutach, kiedy wino się zredukuje do połowy objętości, do sosu dodajemy pozostałą część zmrożonego masła, cały czas mieszając.
NASTĘPNIE DO SOSU
dodajemy kapary.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
chwilę podgotowujemy.
JESZCZE GORĄCĄ MARCHEWKĘ
na patelni grillowej posypujemy serem parmigiano reggiano i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek.
DO PRZYGOTOWANEGO SOSU
na chwilę wkładamy saltimbocce, żeby przeszła jego aromatem.
DO SOSU Z
saltimbocca dodajemy niewielką ilość miodu.
CHWILĘ PODGRZEWAMY.
JAK PODAWAĆ MARCHEWKĘ
wykładamy na talerz, na marchewce układamy saltimboccę, następnie całość polewamy sosem. DEKORUJEMY KILKOMA LISTKAMI: szałwii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2508,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
627,1 kcal
Tłuszcz
48,9 g
Węglowodany
24,3 g
Błonnik
19 g
Białko
19 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cookie box: ciasteczka maślane z orzechami
Te wyjątkowe ciasteczka możesz przygotować dla siebie lub obdarować nimi kogoś bliskiego! Spróbuj wszystkich trzech wersji i stwórz wyjątkowy cookie box!

Risotto – klasyczny przepis
Włoska kuchnia pełna jest prostych i smacznych przepisów. Jednym z najbardziej klasycznych i reprezentacyjnych dań kuchni półwyspu Apenińskiego jest risotto. Klasyczne risotto na maśle z dodatkiem wina i bulionu potrafi zachwycić swoim smakiem. Jak przyrządzić klasyczne risotto? Przygotuj je razem z nami!

Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi
Lekko kremowy sos w połączeniu z aromatycznym serem i chrupiącymi orzechami zachwyci niejedno podniebienie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kolorowe rolady naleśnikowe
Pyszne danie dla wszystkich członków rodziny! Kolorowe rolady naleśnikowe to pomysł Kingi na słodkie naleśniki bez dodatku cukru, za to z dużą ilością owoców, które trafią w gust także najmłodszych.

Caprese w oliwie
Spróbuj caprese w innym wydaniu. Z dodatkiem aromatycznej bazylii, zanurzone w oliwie. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.

Sałatka ziemniaczana z chorizo na ciepło
Sałatka na ciepło, która zawróci w głowie każdemu, kto uwielbia kuchnię w stylu hiszpańskim. To pyszne połączenie sosu z czerwonych warzyw, smażonych ziemniaczków, aromatycznego chorizo i oliwek. Przekonaj się, jak smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z rukolą i gruszką
Sałatka z rukolą i gruszką - poznaj najlepszy przepis. ⭐ Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.pl!

Wytrawny pudding chlebowy
Sycąca i pyszna zapiekanka? To właśnie wytrawny pudding chlebowy! Idealny sposób, aby wykorzystać czerstwe pieczywo i stworzyć obiad pełen aromatycznych serów, który trafi w gusta całej rodziny.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to ten rodzaj dania, który zdobywa Twoje serce od razu po jego spróbowaniu. Chrupiąca skórka, aromatyczna szynka i kremowy, ciągnący się ser otula kubki smakowe, fundując im prawdziwą rozkosz. Jak zrobić tę pyszną i szybką przekąskę? Poznaj nasz sposób!