Sałatka z jabłkami i wędzonym twarogiem • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykle prosta, świeża i sycąca! Dokładnie taka jest ta sałatka wg przepisu Kingi. Koniecznie sprawdź, czy zda egzamin jako jeden z posiłków w Twoim domu.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Wszystkie składniki na dressing dajemy do słoika, który następnie zamykamy – energicznie nim potrząsając, przygotowujemy sos.
KROIMY SKŁADNIKI
Jabłka przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie talarki. Tak przygotowane owoce skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, i odstawiamy na bok. Marchew i burak kroimy w dość cienkie słupki (julienne). Czerwoną cebulę kroimy w talarki.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Na półmisek wykładamy szpinak. Następnie układamy na nim jabłka, czerwoną cebulę, marchew, burak, rodzynki i karmelizowane orzechy. Na gotową sałatkę kruszymy twaróg i całość skrapiamy dressingiem. Sałatkę mieszamy bezpośrednio przed nałożeniem na talerz.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3135,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1567,6 kcal
Tłuszcz
107,4 g
Węglowodany
121,2 g
Błonnik
11,1 g
Białko
26,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańska kiełbasa z grilla
W sezonie grillowym warto wrzucić na ruszt także coś wegańskiego! Sprawdź, jak samodzielnie przygotować kiełbaski, które będą smakować każdemu!

Flaki wołowe
Flaki wołowe to tradycyjna polska zupa, która od wieków gości na polskich stołach, szczególnie w te chłodniejsze dni. To danie o charakterystycznym smaku, które zachwyca głębią aromatów i bogactwem przypraw. Przygotowanie flaków wymaga cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Zrób z nami pyszne flaki wołowe!

Brzoskwinie pieczone w herbacie
Pyszny pomysł na słodkie pieczone brzoskwinie przesiąknięte aromatem herbaty. Doskonały dodatek do deserów i lodów!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Faszerowane ciabatty
Smakowite i sycące kanapki na ciepło, podane z pomidorowo-paprykową pastą oraz delikatnym mięsem mielonym z indyka.

Kanapka Reuben
Kanapka Reuben to prawdziwy nowojorski klasyk, który łączy w sobie wyjątkowe smaki i tekstury. Soczyste pastrami, kiszona kapusta, rozpływający się ser szwajcarski i aromatyczny sos, wszystko zamknięte pomiędzy kromkami chrupiącego chleba żytniego. Przygotuj się na intensywne doznania smakowe i zrób ją razem z nami!

Lemoniada z wodą kokosową
Woda kokosowa doskonale gasi pragnienie i orzeźwia nawet w największe upały! Zobacz, jak przygotować na jej bazie lemoniadę z mango i melonem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka na ciepło z kiełbasą nduja i burratą
Szybka w przygotowaniu i pełna smaku – taka jest kanapka z kiełbasą nduja i kremową burratą według przepisu Kingi. Wypróbuj ten przepis i ciesz się ciepłym śniadaniem lub kolacją we włoskim stylu!

Papiloty z dorsza
Przygotuj dorsza w papilotach - z koprem włoskim, marchewką, kalafiorem. Pyszny sposób na rybę Darka Kuźniaka!

Rigatoni z ricottą
Wyjątkowo proste i niezwykle smaczne danie. Jego kremowy smak podkreśla połączenie sera ricotta i pecorino. Całość wzbogacona zostaje pieprznym smakiem. Koniecznie sprawdź ten przepis!