Pomidorowa zupa krem z pulpetami z indyka • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna, pomidorowa zupa krem z dodatkiem aromatycznych pulpetów z indyka z serem feta. Sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe połączenie smaków w śródziemnomorskim stylu.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SIEKAMY MARCHEWKĘ
Marchewkę obieramy, kroimy na 2-centymetrowe kawałki i przekładamy do pojemnika miksującego. Następnie siekamy ją, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6i zgarniamy ze ścianek naczynia.
ROZDRABNIAMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Do marchewki dodajemy bazylię, czosnek, fetę i pieprz. Wszystkie składniki miksujemy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6, i zgarniamy składniki na dno.
WYRABIAMY MASĘ NA PULPETY
Do pojemnika miksującego dodajemy mięso i wyrabiamy masę na pulpety, korzystając z programuugniatanie / ciasto miękkie / czas 2 minuty.
PIECZEMY PULPETY
Z masy zwilżonymi dłońmi formujemy pulpety wielkości śliwki i każdy z nich smarujemy oliwą. Następnie wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
SIEKAMY CZOSNEK I CEBULĘ
Cebulę kroimy w ćwiartki i przekładamy ją wraz z czosnkiem do pojemnika miksującego. Następnie siekamy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6, i zgarniamy na dno naczynia.
PODSMAŻAMY WARZYWA Z KONCENTRATEM
Do czosnku i cebuli dodajemy oliwę i masło. Składniki podsmażamy, bez miarki w pokrywie, wykorzystując programprzypiekanie / temperatura 120°C / czas 3 minuty / obroty 1. Następnie do warzyw dodajemy koncentrat i ponownie smażymy bez miarki, używając programuprzypiekanie / temperatura 120°C / czas 2 minuty / obroty 1.
GOTUJEMY I BLENDUJEMY ZUPĘ
Do pojemnika miksującego wlewamy ciepły bulion, dodajemy pomidory, miód, piramidkę smaku do zupy pomidorowej oraz sól i pieprz. Zupę gotujemy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / 10 minut / obroty w lewo. Następnie, po wyjęciu z pojemnika miksującego piramidki smaku, zupę blendujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 10.
GOTUJEMY MAKARON
Do zupy pomidorowej dodajemy makaron orzo i gotujemy go w zupie, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / 8 minut / obroty w lewo.
PODAJEMY ZUPĘ
Zupę przelewamy do miseczek i układamy w nich po kilka pulpetów. Następnie każdą miskę zupy dekorujemy odrobiną śmietany i listkami bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2065,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
516,3 kcal
Tłuszcz
30,2 g
Węglowodany
35,4 g
Błonnik
4 g
Białko
27,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z kaszą i kabanosami
Lekko ostry sos, kasza, kabanosy i natka pietruszki. To sałatka, która sprawdzi się podczas każdej sylwestrowej zabawy!

Sałatka colesław z czerwonej kapusty
Surówka coleslaw przygotowana z czerwonej kapusty to przyjemna odmiana. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, wrapów lub burgerów.

Szakszuka z botwinki
Inna wersja popularnej szakszuki. Tym razem Kinga wykorzystała w przepisie botwinkę i dymkę, które także świetnie łączą się z jajkami. To świetny pomysł na letnie śniadanie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Curry
Aromatyczne curry z domową mieszanką przypraw, warzywami i mleczkiem kokosowym zachwyci Cię smakiem i łatwością z jaką je przygotujesz!

Śniadaniowe burrito z jajecznicą
Dobry dzień zaczyna się od dobrego śniadania! Odkryj nowy sposób na podanie jajecznicy, przygotowując proste i pyszne śniadaniowe burrito pełne warzyw.

Grillowana kukurydza
Absolutna klasyka amerykańskiego grilla. Tego trzeba spróbować, bo danie jest proste, smaczne i bardzo zdrowe.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Warzywna zapiekanka z serem feta
Szukasz prostego i efektownego dania inspirowanego kuchnią grecką? Koniecznie przygotuj więc wg przepisu Kingi warzywną zapiekankę na spodzie z ciasta francuskiego!

Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
Masz ochotę na szybką i aromatyczną przekąskę? Wypróbuj bruschettę, na której królują krewetki i awokado!

Bułki z kiełbaskami z grilla i kapustą kiszoną
Czas na wielką grillową ucztę! Wypróbujcie przepis Kingi na kiełbaski z grilla w bułkach bawarskich. Nie zabraknie tu piwa, klasycznej kapusty kiszonej i stałego towarzysza grillowych posiłków – ogórka konserwowego!